Na Kosovu već zaplijenjene stotine uređaja za rudarenje bitcoina

Uslijed nedavno uvedene zabrane rudarenja kriptovaluta policija i carina Kosova krenule su u racije i zapljene računala i grafičkih kartica namijenjenih toj, sada ilegalnoj, aktivnosti

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 10. siječnja 2022. u 13:15

Prošloga tjedna kosovska je ministrica gospodarstva objavila kako će u toj zemlji, zbog krize u opskrbi električnom energijom, biti zabranjeno rudariti kriptovalute tijekom ove zime. Ova je odluka donesena u samom vrhu vlasti, a bilo je najavljeno i kako će provedba zabrane strogo kontrolirati. Kako su najavili, tako i čine – na stranicama policije Kosova može se naći već nekoliko priopćenja o zapljenama kriptorudarske opreme.

Oduzeto preko 300 rigova

Sve tri akcije dogodile su se 8. siječnja. Prva od njih bila je na području Mitrovice, u mjestu Leposavić, gdje su policija i carina zajedničkim snagama otkrili i zaplijenili ukupno 272 uređaja tipa Antminer, namijenjenih rudarenju bitcoina. S ovog je događaja objavljeno i nekoliko fotografija rudarskog postrojenja, smještenoga u, kako se čini, improviziranoj skladišnoj hali. Jednu od tih fotografija možete vidjeti kao naslovnu sliku ovog članka.

Istoga dana kosovska je policija objavila i vijest o zapljeni dodatnih 39 uređaja za rudarenje kriptovaluta, otkrivenih na području Prištine.

U trećoj akciji istog tog dana policija je na području općine Vučitrn, također na sjeveru Kosova, zaustavila automobil, pod sumnjom na ilegalne aktivnosti. U vozilu je pronađeno 6 računala s ukupno 42 specijalizirane kartice za rudarenje kriptovaluta, pa je i ta oprema zaplijenjena.

Akcijama se pohvalila i spomenuta ministrica Artane Rizvanolli na Twitteru. Napisala je kako su ovim akcijama ostvarene uštede poreznim obveznicima od više desetaka tisuća eura na mjesec, ali i kako je obiteljima Kosova ovime omogućeno više električne energije tijekom zime. Kao što smo već pisali, u Kosovu je rudarenje kriptovaluta prilično popularno među mladima, koji tako pokušavaju ostvariti zaradu. U ovoj je zemlji električna energije relativno jeftina pa je rudarenje isplativije, a pogotovo je isplativo onima koji se, prema nekim izvješćima, njime bave tako što ne plaćaju struju uopće.

Besplatna dostava

Intel

HP 250 G8

Core i5 1135G7,8GB, 512GB SSD, Iris Xe Graphics, 15.6" FHD IPS, Windows 10

5399 kn 5899 kn Kupi


Prijenosni zvučnici priznatih svjetskih brendova!

JBL, MARSHALL, HARMAN/KARDON

Ronis je dom najboljim svjetskim brendovima. Otkrij vrhunski zvuk, uvijek i svugdje. Provjeri ponudu!

Kupi

Prijenosni BT zvučnik

ACOUSTIC ENERGY Aego BT2

Podržava 4.2 i APT-X nisku latenciju, USB punjač i mikrofon za “handsfree” pozive, dvostruki 2,5-inčni driveri, do 36 sati trajanja baterije, snage 40 W RMS.

1.359 kn 2.299 kn Kupi

On-ear BT slušalice

MARSHALL Major III

Legendarni Marshall zvuk s dinamičkim 40mm driverima koji su prilagođeni za poboljšani odziv basova, do 30 sati bežične reprodukcije, kontrolni gumb, odvojivi 3.5mm kabel, 20Hz-20kHz, 32 ohma.

899 kn 1.099 kn Kupi