Njemačka policija zaplijenila 50 milijuna eura u bitcoinima, a nema lozinku

Još jedna neobična priča o "izgubljenim" bitcoinima dolazi iz Njemačke, gdje je policija uhvatila prevaranta, on dobio zatvorsku kaznu, no istražiteljima nije voljan dati lozinku svojeg bogatstva

Sandro Vrbanus petak, 5. veljače 2021. u 14:30

Jedan je prevarant u Njemačkoj osuđen na zatvorsku kaznu dužu od dvije godine zbog ilegalne zarade na tržištu kriptovaluta. Ovaj je "snalažljivi" Nijemac na tuđa računala instalirao softvere za rudarenje bitcoina i tako neovlašteno koristio njihove resurse za vlastito bogaćenje. Njegova je rabota otkrivena prije više od godine dana, a istražitelji su kod njega tada bili zaplijenili i kriptirani wallet na koji je prevarant spremio svoje bogatstvo. Međutim, uhićenik im nije dao lozinku kojom bi mogli pristupiti zaplijenjenim bitcoinima.

U ovom walletu navodno se krije oveća količina bitcoina, danas procijenjena na preko 50 milijuna eura. Osuđeni prevarant izrudario ih je na opisani način prije nego je cijena bitcoina počela s vrtoglavim rastom. Danas bi njemački proračun bio obogaćen za pozamašan iznos, no policija i istražitelji ne mogu otključati kriptiranu digitalnu imovinu. Više detalja o ovom neobičnom gubitku bitcoina, nažalost, nije objavljeno.

"Pitali smo ga, ali nije nam rekao lozinku. Možda je ni sam ne zna", za Reuters je izjavio tužitelj u ovom slučaju Sebastian Murer. Potvrdio je i da su osigurali da osuđenik ne može, nakon izlaska iz zatvora, pristupiti zaplijenjenom bogatstvu lozinkom koju je "zaboravio". Ostane li tako, dakle, ovih 50-ak milijuna eura ostat će zauvijek izgubljeni – baš kao onih gotovo četvrt milijarde koji se nalaze na jednom britanskom odlagalištu otpada.