Osnivač ethereuma Vitalik Buterin više nije milijarder

Buterin je još u studenome prošle godine imao status milijardera, ako se računa vrijednost kriptovaluta koje posjeduje. S velikim padom tog tržišta, izgubio je taj status

Sandro Vrbanus subota, 21. svibnja 2022. u 18:40

Čovjek koji je bio jedan od glavnih pokretača blockchaina ethereum i s njime povezane kriptovalute ETH, Vitalik Buterin, "pohvalio" se na Twiteru kako više nema status milijardera. Buterin je rođen u Rusiji, a danas ima državljanstvo Kanade i, odnedavno, Crne Gore. "White paper" o osnivanju ethereuma napisao je u studenome 2013. godine, da bi ga u konačnici, uz poneku izmjenu, i lansirao godinu nakon toga.

Kao i Satoshi Nakamoto, misteriozni pokretač bitcoina, i Buterin je samome sebi sačuvao oveću količinu "svoje" kriptovalute. Na vrhuncu vrijednosti, u studenome prošle godine, njegovo kriptobogatstvo iznosilo je oko 1,5 milijardu američkih dolara. Nakon toga počeo je značajan pad, ne samo ethereuma nego i ostalih kriptovaluta, pa je Buterinova financijska "težina" također potonula.

U veljači ga, tako, nije bilo na Forbesovoj ljestvici najbogatijih vlasnika kriptovaluta, a vrijednost jednog ethera od tada je dodatno pala – u odnosu na vrhunac od oko 4,800 dolara, danas se ovom kriptovalutom trguje po 60% manjim cijenama, nižima od 2.000 dolara. Buterin je, tako, od onih 1,5 milijarde pao na "samo" 600-tinjak milijuna američkih dolara, što je, u jednom usputnom razgovoru, potvrdio i na Twitteru.

Njegov "kolega" po bogatstvu, osnivač Binancea Changpeng "CZ" Zhao, izgubio je daleko više na padu kriptotržišta. Od početka ove je godine ostao bez oko 85% svojeg financijskog bogatstva, tj. vrijednost imovine mu je smanjena s 96 na "samo" 14,9 milijardi dolara, prema Bloombergovoj ljestvici milijardera, na kojoj drži 113. mjesto u svijetu. Prvi je i dalje Elon Musk s 201 milijardom, a drugi Jeff Bezos s 131 milijardom dolara. Njihovo bogatstvo je u dionicama vlastitih kompanija, a ne u kriptovalutama, tako da im je i pad neto vrijednosti – iako zamjetan – manji od onoga kod kriptomilijardera.