Osnivač ethereuma Vitalik Buterin postao državljanin Crne Gore

Jednom od najvećih stručnjaka u industriji blockchaina dodijeljeno je državljanstvo Crne Gore, što bi trebalo poslužiti promociji te države i sveukupnom razvoju tamošnje kriptoindustrije

Sandro Vrbanus petak, 15. travnja 2022. u 12:48

Crna Gora želi se na svjetskom tržištu pozicionirati kao "hub" za tehnologije blockchaina i sve vezano uz njega, a u tome bi im trebao pomoći jedan od najpoznatijih stručnjaka iz te domene – osnivač ethereuma Vitalik Buterin. Njemu je ovoga tjedna, na inicijativu crnogorskog ministra financija i socijale Milojka Spajića, dodijeljen status državljanina te zemlje.

Nakon što je ministar pokrenuo inicijativu, nju je podržao premijer Zdravko Krivokapić, pa je time Buterin i službeno stekao crnogorsko državljanstvo: "Ministar unutarnjih poslova Sergej Sekulović je, prepoznajući značaj ove inicijative, donio odluku o prijemu u crnogorsko državljanstvo Vitalika Buterina, na prijedlog premijera i danas mu je uručena putovnica Crne Gore", objavljeno je početkom tjedna.

Crna Gora se okreće kriptu

Nedavno su i vodeći svjetski stručnjaci iz područja kriptovaluta, na poziv ministra financija, boravili u Crnoj Gori te sudjelovali u panelu "Budućnost Sad! Nova era crnogorskih financija".

Suradnja s ovim stručnjacima je od posebnog značaja za doprinos razvoju crnogorske ekonomije, privlačenje investicija i otvaranje visoko plaćenih radnih mjesta u toj industriji. Buterin, kao najpoznatije ime te industrije doprinijet će daljnjoj promociji Crne Gore i sveukupnom razvoju kriptoindustrije u toj zemlji, smatraju vladajući. "Crna Gora radi na uspostavljanju zakonodavnog okvira koji će omogućiti da se na najbolji način iskoristi ova tehnologija i da doprinese rastu bruto domaćeg proizvoda", stoji u priopćenju njihovog Ministarstva financija.