Osuđenom dileru u Švedskoj država mora vratiti 1,5 milijuna dolara u bitcoinima

Prije otprilike dvije godine jednom je kriminalcu zaplijenjeno 36 ilegalno stečenih bitcoina, no kako im je vrijednost višestruko narasla od tada, ovaj će diler po izlasku iz zatvora utržiti razliku

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 23. kolovoza 2021. u 10:35

Neobičan slučaj "zarade" za vrijeme trajanja zatvorske kazne stiže iz Švedske. Tamošnja je policija, naime, prije otprilike dvije godine uhitila dilera droge i pritom mu zaplijenila ilegalno stečenu imovinu u obliku bitcoina. Radilo se o ukupno 36 bitcoina, koji su tada vrijedili nešto više od 3.700 po komadu. Zaplijenjena je vrijednost, dakle, iznosila oko 136.000 dolara, a tužiteljstvo je na sudu uspješno dokazalo da je riječ o ilegalnoj zaradi koja mora biti oduzeta. No, pritom je tužiteljica u ovom slučaju načinila "grešku u koracima" – vrijednost zaplijenjene imovine izrazila je u novcu, a ne u bitcoinu.

Danas jedan bitcoin vrijedi gotovo 50.000 dolara, odnosno oko 13 puta više nego kada je ovaj slučaj otvoren. Diler je u međuvremenu pušten iz zatvora nakon što se nagodio s tužiteljstvom, a u nagodbi stoji da za svoje grijehe mora platiti kaznu u visini od oko 100.000 dolara. Država će si tako smjeti naplatiti samo novčani iznos koji je tužiteljstvo legalno zaplijenilo, a on danas iznosi, u protuvrijednosti, tek oko 3 bitcoina.

Zaradio dok je bio u zatvoru

Na kraju, ovaj će švedski diler ostati bez tek manje od 10% svojih bitcoina. Država će prodati onoliko koliko smije da naplati iznos naveden prilikom zapljene, a ostatak – vrijedan oko 1,5 milijuna dolara – bit će vraćen vlasniku, iako tužitelji i sud znaju da je stečen ilegalno.

Tužiteljica Tove Kullberg, koja je radila na ovom slučaju, priznala je kako je riječ o spletu nesretnih okolnosti po njih. Ovo je, kaže, u to vrijeme bio slučaj bez presedana za švedsko pravosuđe i nisu se najbolje snašli. U konačnici ih je ta "škola" poprilično koštala. Sada su naučili lekciju, poručuje Kullberg, pa će ubuduće eventualnu zaplijenjenu kriptoimovinu navoditi izravno, a ne preračunatu u lokalnu ili koju drugu valutu.

Dodala je i kako bi vlasti trebale za ovakve slučajeve dodatno educirati tužitelje, sudce i ostale uključene u proces, kako bi se slične greške i budućnosti izbjegle.

📢 Besplatna dostava

TOP!

HP AiO

Ryzen 5 4500U, 8GB, 256GB SSD, Radeon Graphics, 27" FHD IPS.

4.799 kn Kupi

📢 Vrhunska ponuda

TOP!

XIAOMI lipanj

Velika ponuda Xiaomi sportskih satova, slušalica, te uređaja za pametan dom po TOP cijenama.

Od 450 kn Kupi

📢 2 godine jamstva

TOP!

ASUS Vivobook

Ryzen 3 procesor, 8GB RAM-a, SSD 512GB, Radeon grafika, 15.6" IPS , Windows 11.

4.649 kn Kupi


Multiroom zvučnik

DENON Home 350

Hi-Res Audio reprodukcija, Bluetooth, Amazon Alexa, internet radio i glazbeni streaming, Airplay 2, podrška za subwoofere s ugrađenim HEOS-om.

4.729 kn Kupi

Mrežni audio player

MARANTZ NA6006

HEOS multiroom audio tehnologija, AirPlay2, Alexa, Streaming glazbe, Bluetooth, Wi-Fi, Marantzovi vlasnički HDAM krugovi.

4.929 kn Kupi