Ove godine ukradeno upola manje kriptovaluta u usporedbi s rekordnom 2022.

Tijekom 2023. godine kibernetički kriminal vezan uz kriptovalute i dalje je vrlo aktualan, ali je količina ukradene kriptoimovine pala s gotovo 4 na oko 2 milijarde američkih dolara

Sandro Vrbanus petak, 29. prosinca 2023. u 22:23

Iako je kibernetički kriminal i dalje nekim vrlo privlačan način "zarade", a prevaranti i hakeri sve su dovitljiviji, 2023. godina je prva, nakon 2020., u kojoj je količina ukradenih kriptovaluta u padu. Nakon nekoliko godina rasta ukradenih iznosa, što je kulminiralo 2022. godine s 3,8 milijardi američkih dolara ukradenih u kriptovalutama, tijekom 2023. godine taj se iznos prepolovio.

Ukradeno 1,8 milijardi USD

Podaci kompanije De.FI, koja vodi bazu kriptokriminala REKT Database, u proteklih je 12 mjeseci ukupno zabilježeno nešto više od 1,8 milijardi dolara u ukradenim kriptovalutama. Na to treba pridodati i sredstva koja su naknadno vraćena vlasnicima, a kojih je u protuvrijednosti od oko 200 milijuna dolara. Sličan iznos prijavljuje i TRM Labs, koji je od siječnja do studenoga otkrio krađe kriptovaluta u iznosu od 1,7 milijardi dolara u ukupno 160 velikih napada.

Kumulativni iznosi ukradeni hakiranjima 📷 TRM Labs
Kumulativni iznosi ukradeni hakiranjima TRM Labs

Prema njima, oko 60% svih ovogodišnjih napada i krađa kriptovaluta bilo je rezultat izravnih napada na infrastrukturu. Dakle, radi se o krađi privatnih enkripcijskih ključeva ili "seed" fraza za kriptografsku zaštitu, što omogućava napadačima upad izravno u sustave koji upravljaju kriptoimovinom. Ulaz na servere i mreže obično rezultira i vrlo velikim ukradenim iznosima – pa je prosječno po napadu ukradeno oko 30 milijuna dolara.

Tri razloga za pad

Kad je riječ o razlozima za značajno smanjenje ukradenih iznosa, TRM Labs ističe tri glavna trenda. Prvi je općenito povećanje sigurnosnih mjera unutar kriptoindustrije, od protokola, preko praćenja sumnjivih transakcija u stvarnom vremenu do automatskog otkrivanja anomalija. Drugi trend je sve intenzivniji rad istražitelja i policijskih jedinica za kibernetički kriminal, njihova međunarodna suradnja i brže reakcije nakon incidenata. Treći pozitivan trend je veća koordinacija i suradnja unutar same industrije, pri čemu kompanije međusobno dijele podatke o incidentima, ranjivostima i sigurnosnim prijetnjama.

Tipovi napada 2023. 📷 TRM Labs
Tipovi napada 2023. TRM Labs

No, da i dalje treba biti oprezan, pokazuje nedavni slučaj, kada je tijekom samo 24 sata s različitih računa bilo nestalo oko 3 milijuna dolara. Napadači su sve sofisticiraniji, koriste se sve naprednijim alatima i nikako se ne treba opustiti – na svakom koraku u digitalnom svijetu, a pogotovo kada je novac u pitanju, korisnici moraju biti spremni prepoznati prevaru, inače bi se trend rasta kriminala lako mogao vratiti.