Velika božićna krađa kriptovaluta: lopovi se domogli 3 milijuna dolara u 24 sata

Posljednjih tjedana vrlo su aktivne razne prevarantske sheme vezane uz kriptoimovinu. Oglasima na platformi X, pa čak i na Googleu, promoviraju se razni Web3 i NFT projekti s ciljem krađe sredstava

Sandro Vrbanus utorak, 26. prosinca 2023. u 18:33

Prevaranti i lopovi obično su vrlo aktivni u razdobljima dok njihovim žrtvama pozornost pada ili su u blagdanskom raspoloženju. Ništa drugačije od kradljivaca u stvarnom životu ne ponašaju se niti prevaranti na Internetu, pa se posljednjih dana može uočiti pojačana aktivnost raznih promotivnih akcija i ponuda NFT-ova, digitalnih tokena i sličnih Web3 projekata, koji obećavaju "laku zaradu" i brzi povrat na uloženo. Sve to vezano je na neki način uz kriptovalute, pa je i posljedice takvih akcija moguće pratiti na blockchainu.

Legitimno se oglašavaju

Na oglašivačkoj platformi Google Ads, koja plasira oglase diljem weba, ali i na X-u, primjećuje se vrlo raširena pojava oglašavanja spomenutih projekata, a naivnih je žrtava, kako se čini, sve više. Samo tijekom Božićnih 24 sata tvrtka Scam Sniffer, koja ima vlastiti alat za otkrivanje Web3 prevara, prijavila je da je žrtvama s digitalnih novčanika ispražnjeno u protuvrijednosti ok 3 milijuna američkih dolara, u različitim kriptovalutama, i to upravo putem takvih oglasa.

Njima se pokušava posjetitelje društvenih mreža nagovoriti da se priključe nekom Web3 projektu, pa se na posebnoj stranici tog projekta prijave svojim podacima s digitalnog novčanika (walleta). Takve stranice obično izgledaju uvjerljivo te izgledom ponekad imitiraju stvarne Web3 projekte. No, ono korisnik ne vidi, jest da u pozadini svega vreba malware, identificiran kao MS Drainer.

Kako mu i samo ime kaže, njegov je cilj isprazniti bilo koji račun kojem dobije pristup. Deseci tisuća takvih stranica trenutačno postoje na Internetu, a najveći propust u svemu čine X i Google, nedovoljno kvalitetnim filtriranjem prevarantskog sadržaja, koji se kod njih oglašava. Neki od sličnih "drainera", odnos "iscjeđivača" računa do sada su na prevaru povukli desetke milijuna dolara s walleta naivnih korisnika. Spomenuti MS Drainer samo je ovoga Božića od jednog korisnika izvukao 653, a od drugoga 880 tisuća američkih dolara u raznim altcoinima.