Pokradena mjenjačnica kriptovaluta Binance

Najveća svjetska kripto-mjenjačnica ostala je ovoga tjedna bez 7.000 bitcoina u velikom hakerskom napadu

Sandro Vrbanus srijeda, 8. svibnja 2019. u 13:45

Poznata velika mjenjačnica kriptovaluta Binance objavila je kako su njihovi stručnjaci jučer otkrili da je nepoznat netko upao u njihove sustave i poslužio se tamo pronađenim. Drugim riječima, hakeri su se uspjeli domoći sigurnosnih ključeva, šifri za dvostruku autentifikaciju i sličnih dobro zaštićenih podataka. Ušli su potom u digitalne online trezore Binancea i iz njih pokrali više od 7.000 bitcoina, odnosno oko 41 milijun dolara u protuvrijednosti.

Binance se inače smatra najvećom svjetskom mjenjačnicom kriptovaluta, mjereno po ostvarenom prometu.

Iz mjenjačnice kažu kako je bila riječ o vrlo sofisticiranom napadu, te da su hakeri koristili niz tehnika za zaobilaženje sigurnosnih mjera. Ipak, unatoč velikom financijskom gubitku iz ove mjenjačnice, osnovane u Kini ali sada sa sjedištem u Japanu, kažu kako njihovi klijenti neće izgubiti svoja sredstva jer kompanija ima dovoljno rezervi da pokrije gubitak. Napadom je bilo zahvaćeno oko 2% ukupne bitcoin imovine kojom Binance raspolaže.

Vodstvo Binancea također razmatra mogućnost da pokušaju isposlovati tzv. rollback, odnosno vraćanje stanja u bitcoinovom blockchainu na pozicije prije ove krađe. Za to bi im trebao pristanak većine svjetske bitcoin zajednice, a mogao bi uzrokovati i razne negativne posljedice i gubitak povjerenja u cjelokupni sustav – pa stoga nije vjerojatno da će se to dogoditi. Svejedno, njihovi stručnjaci će nastaviti istraživati ovaj slučaj i vidjeti što je pošlo po zlu kad je riječ o sigurnosnim zaštitama.Prijenosni zvučnici priznatih svjetskih brendova!

JBL, MARSHALL, HARMAN/KARDON

Ronis je dom najboljim svjetskim brendovima. Otkrij vrhunski zvuk, uvijek i svugdje. Provjeri ponudu!

Kupi

BT APTX soundbar sa subwooferom

ACOUSTIC ENERGY Aego 3

Kombinacija suba i soundbara za sve one koji žele kompaktno kućno kino odličnog zvuka uz značajnu uštedu na prostoru. Kompaktan dizajn, digitalno povezivanje, daljinsko upravljanje, 2 x RCA Phono, 65VA

1.725 kn 2.299 kn Kupi

Bežični WiFi BT zvučnik

HARMAN KARDON OMNI 10 PLUS

Omogućuje jednostavno postavljanje bežičnog HD glazbenog sustava. Najbrži način da svoju glazbu učinite bežičnom bilo gdje u svom domu. Spotify, Chromecast, 52Hz~20kHz.

1.699 kn 1.919 kn Kupi