Pokradena mjenjačnica kriptovaluta Binance

Najveća svjetska kripto-mjenjačnica ostala je ovoga tjedna bez 7.000 bitcoina u velikom hakerskom napadu

Sandro Vrbanus srijeda, 8. svibnja 2019. u 13:45

Poznata velika mjenjačnica kriptovaluta Binance objavila je kako su njihovi stručnjaci jučer otkrili da je nepoznat netko upao u njihove sustave i poslužio se tamo pronađenim. Drugim riječima, hakeri su se uspjeli domoći sigurnosnih ključeva, šifri za dvostruku autentifikaciju i sličnih dobro zaštićenih podataka. Ušli su potom u digitalne online trezore Binancea i iz njih pokrali više od 7.000 bitcoina, odnosno oko 41 milijun dolara u protuvrijednosti.

Binance se inače smatra najvećom svjetskom mjenjačnicom kriptovaluta, mjereno po ostvarenom prometu.

Iz mjenjačnice kažu kako je bila riječ o vrlo sofisticiranom napadu, te da su hakeri koristili niz tehnika za zaobilaženje sigurnosnih mjera. Ipak, unatoč velikom financijskom gubitku iz ove mjenjačnice, osnovane u Kini ali sada sa sjedištem u Japanu, kažu kako njihovi klijenti neće izgubiti svoja sredstva jer kompanija ima dovoljno rezervi da pokrije gubitak. Napadom je bilo zahvaćeno oko 2% ukupne bitcoin imovine kojom Binance raspolaže.

Vodstvo Binancea također razmatra mogućnost da pokušaju isposlovati tzv. rollback, odnosno vraćanje stanja u bitcoinovom blockchainu na pozicije prije ove krađe. Za to bi im trebao pristanak većine svjetske bitcoin zajednice, a mogao bi uzrokovati i razne negativne posljedice i gubitak povjerenja u cjelokupni sustav – pa stoga nije vjerojatno da će se to dogoditi. Svejedno, njihovi stručnjaci će nastaviti istraživati ovaj slučaj i vidjeti što je pošlo po zlu kad je riječ o sigurnosnim zaštitama.