SAD: plaćanje poreza bitcoinom uskoro u saveznoj državi Ohio

Američka savezna država Ohio trebala bi biti prva u kojoj će kompanijama biti omogućeno da poreze plate najpopularnijom kriptovalutom

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 26. studenog 2018. u 14:00

Iako je bitcoin posljednjih dana i tjedana u vijestima većinom zbog kretanja njegove cijene prema dolje, čini se da ne postoji strah kako će on sasvim propasti ili nestati kao pojava na financijskom tržištu. U tom smjeru razmišljaju i vlasti u američkoj saveznoj državi Ohio, pa su najavili kako će uskoro omogućiti plaćanje poreza – bitcoinom.

Ispočetka će mogućnost da svoje poreze plate kriptovalutama imati samo kompanije, a nakon toga ne bi trebalo proći dugo dok se isto ne omogući i privatnim osobama. Država će za potrebe prikupljanja uplata u bitcoinu otvoriti posebnu web stranicu na kojoj će se za to trebati registrirati, a plaćanja će se obavljati putem platforme za kripto plaćanja BitPay. Ona će uplaćene bitcoine pretvoriti u dolare i proslijediti ih u državni proračun Ohia.

Ovaj potez trebao bi olakšati poslovanje kompanijama koje primaju uplate u bitcoinima jer će im omogućiti poslovanje s državom bez potrebe da prije toga same kriptovalutu pretvaraju u američki dolar.

Slična inicijativa ove je godine bila pokrenuta i u saveznim državama Arizoni i Georgiji, ali zakonski prijedlozi tamo nisu prošli niti prvi korak prema usvajanju. U Ohiu sada smatraju da bi mogli uvesti plaćanje bitcoinom bez potrebe za donošenjem novih zakona, samo odlukom lokalnog ministra financija.