Salvador počeo rudariti bitcoine uz pomoć obnovljive energije vulkana

U Salvadoru, prvoj zemlji na svijetu u kojoj je bitcoin postao službena valuta, sada je pokrenut i prvi državni projekt rudarenja te kriptovalute pogonjen čistom geotermalnom energijom

Sandro Vrbanus subota, 2. listopada 2021. u 12:18

Predsjednik Salvadora Nayib Bukele, koji je bio i inicijator ideje da se u tu zemlju uvede bitcoin kao paralelna službena valuta, sada se pohvalio novim projektom. Ova će država, naime, imati vlastito postrojenje za rudarenje bitcoina, i to zasnovano na energiji vulkana. Prošloga je tjedna u blizinu jedne elektrane u Salvadoru dopremljen kontejner s računalima za rudarenje i spojen izravno na geotermalnu elektrocentralu. Kao dokaz da stvar funkcionira, Bukele je na Twitteru objavio i prvu "bilancu" s izrudarenih 0,00599179 bitcoina, vrijednosti oko 1800 kuna.

Ekološko rudarenje

Ovaj projekt prenosi poruku kako je Salvador posvećen daljnjoj promociji i primjeni bitcoina. U toj zemlji, također prema informacijama koje je podijelio Bukele, već sada 2,73 milijuna ljudi koristi službeni digitalni wallet Chivo (od ukupno 6,5 milijuna stanovnika). Na njega se priključuje u prosjeku 180 novih korisnika svake minute, a svakoga dana njime se prenosi oko milijun dolara raznih plaćanja.

Druga poruka koju Salvador i njegov predsjednik rudarenjem bitcoina na ovaj način žele poslati jest ona o održivosti takvog projekta. Naime, elektrana u kojoj se trenutačno bitcoini rudare energiju dobiva iz obližnjeg vulkana Santa Ana. Riječ je, dakle, o geotermalnoj energiji koja se smatra čistom i obnovljivom, a kojom Salvador obiluje. Ovu srednjoameričku državu nekada nazivaju i "zemljom vulkana", jer ih je tamo dvadeset potencijalno aktivnih.

Podsjetimo, jeftina je geotermalna energija, uz hladnu klinu, glavno razlog zašto je Island vrlo popularna lokacija za smještaj velikih postrojenja za rudarenje kriptovaluta. Predsjednik Bukele nada se da bi i Salvador mogao slijediti taj primjer.