Šef Ripplea pesimističan kad je riječ o većini kriptovaluta

Brad Garlinghouse smatra da će vrijednost velike većine kriptovaluta pasti na nulu, ali bitcoin bi mogao preživjeti

Sandro Vrbanus srijeda, 14. veljače 2018. u 12:05

Brad Garlinghouse, direktor kompanije Ripple, koja je izdala i vlastitu istoimenu kriptovalutu (XRP) govorio je jučer o budućnosti virtualnog novca na Goldman Sachsovoj konferenciji o tehnologiji i Internetu u San Franciscu. Osvrnuo se na nedavni veliki pad cijena svih vodećih kriptovaluta, pa tako i ripplea, i izjavio kako vjeruje da će većina kriptovaluta s vremenom potpuno izgubiti na vrijednosti, tj. cijene će im pasti na nulu.

Kao razloge za takvo razmišljanje naveo je sljedeće činjenice: nije jasno koja je svrha većine virtualnih valuta, nije jasna vrijednost koju predstavljaju, a velika promjenjivost cijena i manjak regulative znače i da kriptovalute neće moći biti široko prihvaćene. Dugoročna vrijednost bit će određena korisnošću ovog oblika imovine, kaže Garlinghouse, koji smatra da njihov ripple ima budućnost jer je njegov sustav za elektronička plaćanja koristan bankama i financijskim institucijama, i omogućuje veću razinu kontrole vrijednosti.

Što se tiče bitcoina, to je jedina kriptovaluta za koju šef Ripplea smatra da će uspješno preživjeti, ali ne kao sredstvo plaćanja. Bitcoin će, smatra Garlinghouse, u budućnosti služiti kao mjesto za dugoročno čuvanje imovine, otprilike kako se sada koristi zlato.