Cijena bitcoina otišla u nebo zbog Elona Muska

Samo jednim, naoko sitnim, potezom, šef Tesle i SpaceX-a je potaknuo potražnju za bitcoinom i njegovu cijenu u nekoliko sati pogurao u vis za preko 17%, na razine od oko 37 tisuća dolara

Sandro Vrbanus petak, 29. siječnja 2021. u 14:01

Bitcoin ovih dana proživljava još jednu turbulentnu fazu. Nakon rekordnih visina i cijena koje su premašivale 40.000 američkih dolara, najpoznatija i najsnažnija kriptovaluta svijeta bilježila je velike oscilacije, a u nekoliko se dana bila spustila za gotovo 25%. Na razinama od 32-35 tisuće dolara trgovalo se bitcoinom u drugoj polovici siječnja, da bi u petak cijena bitcoina u samo nekoliko sati otišla "u nebo".

Zabilježen je njezin iznenadni skok od preko 17%, s oko 32 na preko 37 tisuća dolara, a kao povod za ponovno buđenje potražne strane tržišta izoliran je samo jedan – hashtag. Naime, tijekom prošle je noći Elon Musk, najbogatiji čovjek svijeta i šef Tesle i SpaceX-a, u opis svojeg profila na Twitteru stavio jednu kratku riječ: #bitcoin.

Kad imate 43,8 milijuna pratitelja svaki detalj je bitan
Kad imate 43,8 milijuna pratitelja svaki detalj je bitan

Do sada je Musk mogao svojim objavama na Twitteru najavljivati nove projekte, upadao je u probleme s regulatorima zbog navodne manipulacije tržištem dionica, a ovoga puta, da bi kriptozajednica "poludila" za bitcoinom, nije čak morao ni tvitati. Njegov opis profila bio je dovoljan da privuče brojne nove kupce i značajno podigne cijenu bitcoina.