U Iranu će elektrane smjeti rudariti kriptovalute

Nije rijetkost da se ljudi dosjete elektranu pretvoriti u postrojenje za rudarenje kriptovaluta i tako unovčiti višak energije. Zaželi li netko to učiniti u Iranu, moći će takav plan i realizirati

Sandro Vrbanus nedjelja, 2. kolovoza 2020. u 12:00

Iranska kompanija za proizvodnju i distribuciju energije, Tavanir, objavila je kako će elektrane u toj zemlji od sada moći biti prenamijenjene, ili pak djelomično orijentirane, za rudarenje kriptovaluta. Smještanje računalnih sustava za rudarenje u elektrane nije neobično, niti su se oni prvi toga sjetili – naime, u svijetu već postoje aktivni pogoni u kojima se višak proizvedene električne energije pretvara u bitcoine i druge digitalne valute, te se tako ostvaruje dodatna zarada.

Poželi li neka elektrana u Iranu pokrenuti neki sličan projekt, morat će za to podnijeti zahtjev tamošnjem Ministarstvu industrije, rudarenja i trgovine, te se složiti s naknadama koje su određene za rudarenje kriptovaluta. Dozvolu će navodno nakon toga moći dobiti.

Jeftino rudarenje

Rudnici kriptovaluta sve više niču u Iranu. Glavni razlog za to jest činjenica da je tamo potrošnja električne energije subvencionirana od strane vlasti, pa je struja vrlo jeftina. Kriptorudari tako mogu proći s tek 1 do 5 dolarskih centi po kilovatsatu, što je cijena kakvu će vrlo teško dobiti drugdje u svijetu.

Cijene struje, pak, rastu ljeti i do četiri puta, no Tavanir najavljuje da će rudarima kriptovaluta tada smanjivati naknade. U Iranu je nedavno pokrenuto 14 "farmi" za rudarenje kriptovaluta, svaka od kojih ima kapacitet od oko 300 MW. Osim toga izdano je još oko tisuću dozvola za rudarenje, dok je obavljanje takve aktivnosti bez službene dozvole ilegalno.