Asusov Zenbook Pro 16X je laptop za profesionalce kojima cijena nije bitna

Asus je u model Pro, namijenjen kreativnim profesionalcima, ugurao najjači Intelov procesor i vrlo dobru grafičku karticu, a uz zadržavanje prepoznatljivog OLED ekrana i kvalitetne izrade. Sve to dolazi i uz visoku cijenu, koja nije neobična za segment radnih stanica

Bug.hr petak, 6. siječnja 2023. u 14:41
SPECIFIKACIJE – Asus Zenbook pro 16X OLED UX7602ZM
Ekran 16” / 3.840×2.400 / OLED / 60 Hz
Procesor Intel Core i9-12900H (6P+8E / 20T)
Grafička kartica NVIDIA GeForce RTX 3060 6 GB @ 70 W
Memorija 32 GB LDDR5
Disk 2 TB NVMe PCIe 3.0 x4
Mreža Intel AX201 2x2 / Wi-Fi 6 / do 2,4 Gb/s
1 Gb/s RJ-45 Ethernet Killer E-2600
Konektori 1 × HDMI 2.1
1 × USB 3.2 Gen2 Type A
2 × Thunderbolt 4
3,5-mm audio
SD Express 7.0 čitač kartica
Dodaci -
Masa 2,4 kg
Dimenzije / obujam 355 × 251 × 16,9 mm / 2,43 l
Operacijski sustav Window 11 Pro
Jamstvo 2 godine
Cijena 3.450,66 eura

Asus je prvi agresivno krenuo s implementacijom OLED ekrana u laptope, ne samo u skupe serije, već i u modele ispod 1.000 eura. Svojstva OLED ekrana su većini poznata: fenomenalan prikaz crne boje, odlični kutovi gledanja i precizan prikaz boja. U svojim laptopima Asus koristi Samsungove OLED panele i oni doista podižu korisničko iskustvo. Ništa drugačiji nije ni Asus Zenbook Pro 16X, koji donosi ekran "povratničkog" 16:10 formata i veličine od 16 inča. Prednost tog formata je što i dalje imate uređaj relativno normalne veličine, a puno više radnog prostora na ekranu.

OLED ekran ima odlične kutove gledanja, a touchpad po potrebi postaje virtualna numerička tipkovnica
OLED ekran ima odlične kutove gledanja, a touchpad po potrebi postaje virtualna numerička tipkovnica

Specifičnost modela Zenbook Pro 16X, koji se na našem tržištu može pronaći za oko 3.500 eura, jest sustav hlađenja. Osim što je Asus za hlađenje Core i9 procesora 12. generacije poboljšao sustav hlađenja, također je implementirao neobičnu tipkovnicu, koja, nakon otvaranja poklopca, laptop naginje pod kutom od 7°.Asus tvrdi da takav nagib pruža prirodniji položaj ruku za tipkanje i omogućuje bolji protok zraka i pridonosi hlađenju potentnog sustava.

Hardverski, prijenosnik dolazi s Intelovim procesorom Core-i9 12900H, koji ima šest Performance i osam Efficiency jezgri te 20 threadova. Uz to, Zenbook Pro 16X ima starog znanca u vidu Nvidijine grafičke kartice RTX 3060 sa 6 GB videomemorije. Cijeli sustav ima TDP od 140 W i pruža visoke performanse, osobito u poslovima vezanim uz kreativne Adobeove i slične aplikacije.

Zenbook Pro 16X je metalac izvana s jako kvalitetnom izradom, a tehno freak iznutra s jakim hardverom
Zenbook Pro 16X je metalac izvana s jako kvalitetnom izradom, a tehno freak iznutra s jakim hardverom

Prijenosnik je sličan modelu ProArt Studiobook, koji ima nešto nižu cijenu, jer nema toliko kvalitetnu metalnu izradu. Osim OLED ekrana, najočitija značajka, koju dijele oba modela, jest Asus Dial, odnosno kotačić smješten ispod tipkovnice, namijenjen korištenju u aplikacijama poput Premiere Pro, Photoshop i sličnim. Kotačić se također može koristiti za brzo podešavanje svjetline ekrana i glasnoće zvuka. Mišljenja oko ovog dodatka su podijeljena, jer je potrebno vrijeme privikavanja na korištenje, a može smetati za tipkanje, zbog svog smještaja. Ono po čemu je Zenbook Pro očita nadogradnja modela ProArt Studiobook jest stilus Asus Pen 2.0. Dotični ima 4.096 razina pritiska i frekvenciju sempliranja od 266 Hz. Za ovoliko velik laptop pomalo je neobično što nema numerički dio tipkovnice. Za korištenje kalkulatora možete na prostranom touchpadu uključiti virtualnu tipkovnicu. Fizička tipkovnica ima puno RGB osvjetljenje i ogromne mogućnosti podešavanja.

S ovim modelom stižu dva Thunderbolt 4 porta i dovoljan vam je USB C kabel za spajanje ove radne stanice s monitorom bez puno kablova na radnoj jedinici
S ovim modelom stižu dva Thunderbolt 4 porta i dovoljan vam je USB C kabel za spajanje ove radne stanice s monitorom bez puno kablova na radnoj jedinici

Zenbook Pro 16X dolazi s četiri stereo zvučnika, Wi-Fi 6 podrškom i ogromnom baterijom od 96 Wh, koja donosi odličnu autonomiju za tu klasu laptopa. S masom od 2,4 kg, ovo nije lagan prijenosnik, ali, s obzirom na sve ono što donosi, kao i u veličinu ekrana od 16'', očekivano je težak. Prijenosnik dolazi s operativnim sustavom Windows 11 Pro, ponešto bloatwarea i Asusovim kreativnim aplikacijama, kao što je ProArt Creator Hub.

OLED ekran 4K rezolucije, jak hardver i zanimljive posebne značajke, kojima se Asus pokušava distancirati od konkurentnih radnih stanica, definitivno čine ovaj proizvod zanimljivim. Istovremeno postoje modeli sa sličnim hardverom i sa zamjetno manjom cijenom, čak i unutar Asusove vlastite ponude, pa ako ne trebate luksuznu izradu i "fore" kao što je Asus Dial, postoje zanimljive alternative.