Lenovo Yoga 9i G8 stiže s novim Intel procesorom i poznatim kvalitetama serije

Metalno kućište, konvertibilnost i kvalitetna tipkovnica i dalje su prisutni na Yoga seriji koja je sad osvježena Raptor Lake Intelovim procesorom, ali i OLED ekranom koji sada ima nižu rezoluciju

Bug.hr srijeda, 29. ožujka 2023. u 06:00
SPECIFIKACIJE – Lenovo yoga 9i G8
Ekran 14” / 2880x1800 / OLED/ 90 Hz
Procesor Intel Core i7-1360P (4P, 8 E/16 Threads)
Grafička kartica Intel Iris Xe Graphics G7
Memorija 16 GB LPDDR5
Disk 1TB GB NVMe PCIe
Mreža Intel® Wi-Fi 6E (6GHz) AX211 2x2, Bluetooth 5.2
Konektori 1 × HDMI 2.1
1x USB 3.2 Type C
1x USB 3.2 Gen 2 Type A
2 × USB 4.0 (Thunderbolt 4)
3,5-mm audio
Masa 1,42 kg
Dimenzije 318 × 230 × 15,2 mm
Operacijski sustav Window 11 Home
Jamstvo 2 godine
Cijena 2.150,00 eura

Lenovo Yoga je jedan od popularnijih modela na našem tržištu. Od svog inicijalnog izlaska Yoga ima konvertibilnost i mogućnost korištenja kao normalan notebook, u tzv. šator modu ili kao tablet. I dok su 2-u-1 uređaji pomalo gubili na popularnosti, Yoga je izgradila i puno toga u smislu klasičnog prijenosnog računala.

Konvertibilan uređaj može se postaviti u više modova rada, a dolazi i s Lenovo Precision Pen 2
Konvertibilan uređaj može se postaviti u više modova rada, a dolazi i s Lenovo Precision Pen 2

Osma generacija vrlo je slična prethodniku, no postoje neke razlike. Upravo je na G7 modelu Lenovo značajnije promijenio dizajn prihvaćajući zaobljenije rubove. I dalje se radi o kvalitetnoj metalnoj izradi s vrlo čvrstom šarkom koja drži i zakreće ekran što je tradicija u Yoga seriji. Laptop dolazi u dvije boje, sivoj i srebrnoj, a dodani su kontrastni sjajni elementi i ukupno serija izgleda primamljivo. Kao i drugi takmaci na tržištu, Lenovo je prihvatio trend 16:10 ekrana, a kod high-end modela kao što je Yoga malo nam je neobično vidjeti široki rub ispod donjeg dijela ekrana i ova serija neće imati najveći omjer ekrana i tijela koji je u ovom slučaju 78%. Budući da prijenosnik ima matirano kućište, ne bi trebali imati problema s packama od otiska prstiju.

Yoga 9i G8 stiže u dvije dostupne boje i vrlo dobrom opremljenošću pri čemu se od sučelja izdvajaju dva Thunderbolt 4 utora
Yoga 9i G8 stiže u dvije dostupne boje i vrlo dobrom opremljenošću pri čemu se od sučelja izdvajaju dva Thunderbolt 4 utora

Unutar estetski privlačnog kućišta nalazi se ključna promjena u osmoj generaciji, a radi se o Intel Core i7-1360P koji slično kao 1260P Alder Lake prošle generacije ima 4 Performance i 8 Efficiency jezgri, ali i nešto viši radni takt. Iako postoji pomak u performansama, Intel je u Raptor Lake seriji ponovio istu integriranu grafiku u vidu Intel Iris Xe pa prosječan korisnik neće primjetiti razliku u mogućnostima. Ukupno se radi o vrlo dobrom procesoru te integriranoj grafičkoj kartici koja će biti dovoljna za sve osim igre, iako ćete neke igre poput MOBA naslova ili FIFA igara moći zaigrati i s ovim prijenosnikom. Uz jaki procesor i 16 GB radne memorije, Yoga ima i M.2 SSD koji se može zamijeniti.

Lenovo je ostao na OLED zaslonu, no u odnosu na prošlu generaciju umjesto 4K ekrana, sada zaslon dolazi s rezolucijom od 2880x1800 piksela. S jedne strane Yoga ima nižu rezoluciju, a s druge je Lenovo povećao refresh rate i prijenosnik sada dolazi s 90 Hz.  Radi se kao i prije o dodirnom glossy ekranu koji donosi sve poznate benefite OLED tehnologije.

Klasična Yoga tipkovnica dolazi s pozadinskim osvjetljenjem i setom dodatnih funkcijskih tipki s desne strane
Klasična Yoga tipkovnica dolazi s pozadinskim osvjetljenjem i setom dodatnih funkcijskih tipki s desne strane

Pozadinski osvijetljena tipkovnica ima dvije razine koje se prilagođavaju automatski uz pomoć ambijetalnog senzora. Iako nema mjesta za numerički dio tipkovnice, Lenovo je dodao red funkcijskih tipki na desnu stranu koja uključuje čitač otiska prsta te tipku za prebacivanje između tamnog i svijetlog moda u Windowsima. Ispod tipkovnice s plitkim hodom tipki nalazi se prostrani touchpad. Treba napomenuti kako uređaj dolazi sa stylusom, pa ćete u paketu dobiti Lenovo Precision Pen 2 za one koji koriste olovku za produktivnost ili umjetničke potrebe.

 Što se tiče sučelja, Yoga je iznimno opremljena, pa ćete s jedne strane dobiti USB C koji ima funkcionalnosti power deliverya i DisplayPorta, te s druge klasični USB utor te dva Thunderbolt 4 sučelja. Prijenosnik dolazi s četiri zvučnika, dva na prednjoj donjoj strani kućišta i dva iznad tipkovnice.

Lenovo Yoga 9i G8 još nije stigla do naših trgovina, a cijena sedme generacije je oko 2160 eura, pri čemu za tu cijenu dobivate otprilike sličan uređaj s višom rezolucijom, ali starijim procesorom i 60 umjesto 90 Hz osvježavanje ekrana.