Samsung Galaxy Book3 Pro 360 je premium konvertibilni laptop s novom generacijom Intel procesora

Samsung kao da je preuzeo recept iz smartphone knjige i kod Book3 Pro 360 upotrijebio metalne i staklene materijale za kvalitetno kućište, tome dodao AMOLED ekran i više nego pristojan hardver

Bug.hr nedjelja, 2. travnja 2023. u 10:55
SPECIFIKACIJE – Samsung Galaxy Book3 pro 360
Ekran 16” / 2880x1800 / AMOLED/ 120 Hz
Procesor Intel Core i7-1360P (4P, 8 E/16 Threads)
Grafička kartica Intel Iris Xe Graphics G7
Memorija 16 GB LPDDR5
Disk 1TB GB NVMe PCIe
Mreža Wi-Fi 6E (6GHz), Bluetooth 5.1
Konektori 1 × HDMI 2.1
1x USB 3.2 Gen 2 Type A
2 × USB 4.0 (Thunderbolt 4)
Čitač microSD kartice
3,5-mm audio
Masa 1,66 kg
Dimenzije 355 × 252 × 12,8 mm
Operacijski sustav Window 11 Home
Jamstvo 2 godine
Cijena 2.150,00 eura

I dok službeno u Hrvatskoj Samsung ne podržava svoje laptope, oni se i dalje mogu nabaviti narudžbama preko webshopova. Iako je kod predstavljanja za ovaj uređaj stavljena cijena od oko 1800 dolara, trenutačno ga je moguće nabaviti uz čekanje za oko 2670 eura. Opravdava li Book3 Pro 360 ovako visoku cijenu?

Ako ćemo gledati dizajn, upotrebljene materijale u izradi te ukupan izgled, svakako ćete dobiti high-end doživljaj. Same hardverske komponente su dobre, ali ih možete naći u prijenosnicima niže cijene. Samsung Galaxy Book3 Pro 360 je veliki 16 inčni laptop koji je za tako veliki ekran izrazito tanak i lagan. Metalno kućište doprinijet će čvrstoći uređaja, a kako se radi o konvertibilnom modelu što otkriva i 360 u nazivu, cijeli ekran se zakreće oko kvalitetnih šarki i može se korisiti kao tablet ili u šator načinu rada. Uz ovaj model dolazi i S-Pen olovka koja proširuje mogućnosti i osim za označavanje ili potpisivanje dokumenata, odlična je nadogradnja za kreativce.

Može i kao tablet i to s velikim 16'' AMOLED ekranom
Može i kao tablet i to s velikim 16'' AMOLED ekranom

Centralni dio ovog laptopa je veliki 16'' AMOLED ekran u zadnje vrijeme prevladavajućeg omjera 16:10 i visoke 2880x1800 rezoucije. Sve ono što znamo o kvalitetnim AMOLED ekranima na Samsung mobitelima vrijedi i na Book3 Pro 360 modelu pri čemu ekran dolazi i s osvježavanjem od 120 Hz.

Unutar ljepuškastog kućišta kuca novi Raptor Lake Intelov procesor Core i7-1460P koji sa četiri Performance i 8 Efficiency jezgri nudi više nego zadovoljavaujuće performanse za kućnu i poslovnu upotrebu, čak i ozbiljnije produktivne aplikacije. Serija dolazi u dvije konfiguracije, a razlikuju se u veličini SSD-a i možete ga nabaviti s 512 GB ili 1 TB. Modeli dolaze sa 16 GB radne memorije što postaje zapravo minimalni standard za laptope. Model Book3 Pro 360 ima integriranu Intelovu grafičku karticu koja vam neće omogućiti ugodan gaming, ali je on u nekim naslovima i na nižim postavkama moguć.

Iako ima mogućnosti korištenja u više načina rada, Galaxy Book3 Pro 360 i dalje se može koristiti kao klasični laptop
Iako ima mogućnosti korištenja u više načina rada, Galaxy Book3 Pro 360 i dalje se može koristiti kao klasični laptop

Tipkovnica je još jedna od prednosti ovog uređaja. Radi se o pozadinski osvijetljenoj tipkvonici s relativno plitkim hodom tipki, koja ima i numerički dio iako su tipke za računske operacije smještene iznad brojeva. Dobro je riješeno pitanje tipki za smjer, pri čemu je Samsung ostavio normalnu veličinu shift tipke. Kako 1080p web kamera ne omogućuje prepoznavanje lica za Windows Hello, dobro je da je Samsung uključio tipku za očitanje otiska prsta. Touchpad je doista ogroman, a vjerojatno ćete ponekad koristiti njega, a ponekad dodirni i responzivni ekran.

Uz konvertibilni laptop u paketu dolazi i S-Pen olovka
Uz konvertibilni laptop u paketu dolazi i S-Pen olovka

Što se tiče sučelja, dva su USB C porta s Thunderbolt 4 podrškom, klasični HDMI, a Samsung je dodao još stari format USB-a te čitač microSD kartice. Zvučici su smješteni s donje prednje strane uređaja. Prijenosnik dolazi s podrškom za najnoviji Wi-Fi 6E standard te Bluetooth 5.1. Jedna od najvećih snaga ovog uređaja je baterija koja ima 76 Wh i trebala bi vam potrajati i preko 16 sati.

Premium prijenosnik iz Samsunga nudi kvalitetnu izradu, AMOLED ekran dijagonale 16 inča, sposoban hardver i dugo trajanje baterije. Nažalost, cijena mu je prilično visoka i nije direktno dostupan preko klasičnih trgovina i zastupništva u Hrvatskoj zasada.