Veliki 2-u-1 Lenovo IdeaPad Flex 5 ima vrlo dobre specifikacije i autonomiju baterije

Sposobni AMD Ryzen 5 procesor i ostatak komponenti uz vrlo dobru autonomiju baterije čine ovaj konvertibilni laptop dobrim odabirom za širok raspon namjena

Bug.hr srijeda, 17. svibnja 2023. u 14:55
SPECIFIKACIJE – Lenovo IdeaPad Flex 5
Ekran 16” / 1920x1200 / IPS/ 60 Hz
Procesor AMD Ryzen 5 7530HS (6C / 12T)
Grafička kartica AMD Radeon Graphics
Memorija 16 GB  DDR4
Disk 1TB GB NVMe PCIe
Mreža  Wi-Fi 6, Bluetooth 5.1
Konektori 1 × HDMI
1x USB 3.2 Gen 2 Type C (DP, Power Delivery)
2 × USB 3.2 Gen 1Type A
3,5-mm audio
Utor za SD karticu
Masa 2,1 kg
Dimenzije 357,8 × 253,9 × 18,7 mm
Operacijski sustav Windows 10 Home
Jamstvo 2 godine
Cijena 1.049,00 eura

 

Iako na prvu kombinira dvije relativno nespojive značajke u vidu velikog 16'' zaslona i opcije konvertibilnosti pri čemu se ekran može zaokrenuti za 360 stupnjeva, Lenovo IdeaPad Flex 5 nije prvi koji je napravio veliki 2-u-1 prijenosnik. U šator modu dobit ćete veći ekran za gledanje multimedijskih sadržaja, a u tablet načinu sa stylusom veću površinu za crtanje.

Sivi tonovi i minimalizam u dizajnu vuče na poslovne laptope. Flex 5 dolazi s IPS ekranom
Sivi tonovi i minimalizam u dizajnu vuče na poslovne laptope. Flex 5 dolazi s IPS ekranom

Lenovo IdeaPad Flex 5 već je osam generacija na tržištu i odlikuje se aluminijskim poklopcem ekrana i minimalističkim gotovo poslovnim stilom. Izrada 2-u-1 prijenosnika obično je vrlo dobre kvalitete, a posebna se pažnja posvetila šarkama koje drže ekran i omogućuju zakretanje za 360 stupnjeva. S obzirom na to da uređaj ide preko 2 kilograma, nije osobito praktičan u tablet modu korištenja, ali i dalje imate tu opciju ako želite. Za prezentacije ili gledanje filmova, više ćete moći iskoristiti tzv. šator način, a naravno funkcionira i kao klasični all-round prijenosnik.

Tipkovnica ima pozadinsko osvjetljenje i dolazi s nešto užim numeričkim dijelom
Tipkovnica ima pozadinsko osvjetljenje i dolazi s nešto užim numeričkim dijelom

IdeaPad Flex sa svojom kombinacijom hardvera prikladan je za većinu dnevnih i poslovnih zadataka. Osnova modela je novi AMD Ryzen 5 7350, a najjači mogući model ima Ryzen 7 7730 procesor. Iako dolazi s modelima serije 7xxx, radi se o procesorima zasnovanima na starijoj Zen3 arhitekturi. S njegovih šest jezgri i dvanaest threadova nećete dobiti najbolje dostupne performanse, ali neće biti slaba karika i uz vrlo dobre mogućnosti ova serija procesora odlikuje se i niskom potrošnjom energije, što se odražava na dugu autonomiju baterije koja će potrajati više od 12 sati i biti dovoljna za cijeli radni dan. Integrirana grafika je starija Vega 8 koja je slabija od novijih Radeona 680M i u rangu je s Iris Xe Intelovom integriranom grafičkom karticom, s tim da i dalje daje postojanije rezultate kod igranja. S ovim GPU-om se ipak nećete moći ugodno igrati, pa se treba fokusirati na starije naslove s nižim postavkama ili MOBA igre.

Od sučelja se ističe USB C koji ima Display Port i Power Delivery opcije
Od sučelja se ističe USB C koji ima Display Port i Power Delivery opcije

Flex 5 u ovoj osmoj generaciji dolazi s IPS ekranom i rezolucijom od 1920 x 1200 piksela. Kako laptop dolazi sa sve popularnijim formatom od 16'' inča tu je i omjer stranica 16:10 što doprinosi većoj radnoj površini. Prijenosnik je opremljen sa svim relevantnim priključcima te dolazi s HDMI, USB C portom koji podržava Dispay Port i Power Delivery, dva USB-a tipa A te čitačem kartica. Za zvuk se brinu dva stereo zvučnika.

Flex 5 funkcionira odlično i kao "obični" laptop
Flex 5 funkcionira odlično i kao "obični" laptop

Periferija je još jedna pozitivna strana ovog prijenosnika jer dolazi s punom tipkovnicom s numeričkim dijelom koji je nešto stisnutiji isto kao tipke za gore i dolje. Tipkovnica ima pozadinsko osvjetljenje, a prostrani touchpad možete kombinirati s dodirnim ekranom na ovom uređaju. Kao i većina modernih laptopa, podržava Wi-Fi 6 i Bluetooth, a Lenovo je omogućio i brzo punjenje, pa će vam 15 minuta punjenja biti dovoljno za dodatna dva sata korištenja uređaja. Trenutačno je cijena s ovim srednje jakim procesorom na našem tržištu nešto iznad 1000 eura, a za taj iznos dobit ćete sposobni prijenosnik koji puno stvari može dobro odraditi iako ničime ne odskače jako od konkurencije. Mogućnost konvertibilnog korištenja, IPS ekran i dobra autonomija baterije glavne su prednosti vrlo dobro zaokruženog modela.