3D ispisom protiv koronavirusa i pohlepnog kapitalizma

Neimenovani proizvođač medicinskih uređaja zaprijetio je tužbom timu entuzijasta koji su 3D-printali ventile potrebne za rad respiratora kojima se spašavaju životi pacijenata zahvaćenih teškim oblikom koronavirusne infekcije

Igor Berecki srijeda, 18. ožujka 2020. u 15:15

Specijalni jednokratni plastični ventil kojega se u respiratoru (umjetnim plućima) treba mijenjati nakon nekoliko dana korištenja, kod proizvođača medicinskih uređaja košta daleko više nego njegova 3D-printana (i posve funkcionalna!) replika, koju je tim talijanskih volontera uspio izraditi za oko 1 dolar po komadu.

Životno važni ventili

Italija (as we speak) ima više od 32.000 potvrđenih infekcija COVID-19, bolešću uzrokovanom novim koronavirusom, te više od 2.500 potvrđenih smrti. Obje brojke su globalno usporedive samo s onim kineskim iz ekspanzivnog vala širenja infekcije u Wuhanu. Talijanske bolnice - a u njima odjeli za intenzivno liječenje - doslovce su prekrcani bolesnicima čiji životi ovise o respiratorima, aparatima za strojnu potporu disanju.

Original (lijevo) i 3D-ispisana kopija ventilnog mehanizma za respirator
Original (lijevo) i 3D-ispisana kopija ventilnog mehanizma za respirator

Tako se prije par dana dogodilo da je bolnica u gradu Chiari u pokrajini Brescia hitno trebala respiracijske ventile, nakon što su sve rezerve potrošene tijekom liječenja respiratorno ugroženih pacijenata zbog COVID-19. Službeni opskrbni kanali kojima bolnica inače dobavlja ventile su blokirani općim karantenskim stanjem u Italiji i bilo je jasno da se ventili (bez kojih respiratori ne mogu raditi) neće biti nabavljeni na vrijeme, što je za deset pacijenata na respiratorima značilo smrtnu presudu.

Bolnica je oglasila potragu za hitnim rješenjem krize nastale nestašicom respiratornih ventila, a taj apel je proširio Massimo Temporelli, osnivač talijanske tvrtke za proizvodna rješenja FabLab. Na Temporellijev poziv su se istoga dana javili Cristian Fracassi i Alessandro Ramaioli iz lokalnog startupa Isinnova koji se bavi 3D-printanjem i ponudili 3D-pisač svoje tvrtke kao rješenje za izradu zamjenskih ventila.

Neprofitno, inovativno, solidarno i humano

No, kada je volonterski par iz Issinove zatražio od originalnog proizvođača tehničke crteže koje bi mogli koristiti za 3D-ispis točnih replika ventila, tvrtka ih je odbila i štoviše zaprijetila da će ih tužiti za kršenje patenta. Fracassi i Ramaioli su na to tužno uzdahnuli, slegnuli ramenima, pa uzeli jedan originalni ventil, ručno ga izmjerili, izradili CAD-CAM rekonstrukciju i potom isprintali tri različite verzije, odnijeli ih u bolnicu - i jedna od verzija se savršeno uklopila u respirator. Potom su izradili nekoliko desetaka komada konačne verzije.

Od ideje do konačnog rješenja (i solidne zalihe) respiratornog ventila za 24 sata
Od ideje do konačnog rješenja (i solidne zalihe) respiratornog ventila za 24 sata

Od "odbijenice" originalnog proizvođača do potpuno funkcionalnog zamjenskog dijela proteklo je manje od 24 sata, te su Issinovini 3D-ispisani ventili od 14. ožujka ugrađeni na 10 respiratora u bolnici Chiara, održavajući pacijente u životu dok im se pluća ne oporave od infekcije.

"Pacijenti su bili ljudi u životnoj opasnosti, mi smo morali brzo djelovati - i točka“, piše Fracassi u svojem postu na Facebooku. Dodao je: „Od ove situacije nemamo namjeru profitirati i nećemo koristiti nacrte ili proizvode izvan stroge potrebe radi koje smo ih bili prisiljeni izraditi unatoč zabrani vlasnika patenta."

Talijanska ministrica tehnoloških inovacija Paola Pisano javno se zahvalila mladim inženjerima na njihovom radu, a reakcije na društvenim mrežama su nepodijeljeno priklonjene „…pobjedi inovativnosti, solidarnosti i zajedništva nad pohlepom tržišnog kapitalizma.“

 

 

Igor „Doc“ Berecki je pedijatar-intenzivist na Odjelu intenzivnog liječenja djece Klinike za pedijatriju KBC Osijek. Od posla se opušta antistresnim aktivnostima: od pisanja svojevremeno popularnih tekstova i ilustracija u tiskanom izdanju časopisa BUG, crtkanja grafika i dizajna, zbrinjavanja pasa i mačaka, te fejsbučkog blogiranja o craft-pivima, životnim neistinama i medicinskim trivijama, sve do pasioniranog kuhanja posve probavljivih jela i sviranja slabo probavljivog bluesa.