Elon Musk tvrdi da će za pet godina Neuralink liječiti tinitus. Sjajna vijest ili lažna nada?

Kako bi dobila odobrenje FDA, Neuralink mora pružiti iscrpne podatke o kliničkim ispitivanjima na životinjama. A valja znati da su neki majmuni uginuli tijekom testova...

Mladen Smrekar utorak, 10. svibnja 2022. u 12:02

Neuralink, startup iz Silicijske doline iza kojeg stoji Elon Musk, razvio je neuroprotetski uređaj, sučelje mozak-računalo. Između ostalog, tvrdi Musk, ovaj bi čip u sljedećih pet godina mogao izliječiti tinitus, neurološko stanje koje kod stotina milijuna ljudi diljem svijeta uzrokuje nesnosno zujanje u ušima. Zvuči obećavajuće, ali je li i moguće?

Neuralinkov implantat

Neuralinkov uređaj veličine novčića, zvan Link, ugrađuje se u lubanju pomoću preciznog kirurškog robota koji tisuću minijaturnih niti spaja s određenim neuronima. Svaka nit je četvrtina promjera ljudske kose. Uređaj se potom povezuje s vanjskim računalom putem Bluetooth veze za kontinuiranu dvosmjernu komunikaciju.

Neuralinkova tehnologija sučelja mozak-računalo
Neuralinkova tehnologija sučelja mozak-računalo

Te bi proteze trebale pomoći ljudima s raznim vrstama neuroloških poremećaja, od paraplegije i kvadriplegije do Parkinsonove bolesti i epilepsije.

Majmun igra Pong

Ima tome godina dana kako je tvrtka objavila video u kojem devetogodišnji majmun makaki zvan Pager svojim umom upravlja igrom Pong, zahvaljujući implantiranom Neuralinkovom uređaju, spojenom na računalo koje pokreće igru. Krajem ove godine očekuju se i prva ispitivanja na ljudima.

Elon Musk tvrdi da bi Neuralinkov urešaj mogao liječiti tinitus i to već 2027. Tinitus nastaje kada se živac koji povezuje unutarnje uho s mozgom ošteti zbog dugotrajne glasne buke, ozljede ili nedostataka u opskrbi krvlju. Lijeka nema pa se u terapijama pribjegava raznim metodama o kojima je pisao i Bug, od maskiranja zvuka ili učenje ignoriranja problema.

Pretjerani optimizam

Muskove tvrdnje bude nadu; optimistični su i neuroznanstvenici. Oni vjeruju da bi takav uređaj osim tinitusa mogao pomoći u liječenju opsesivno kompulzivnih poremećaja, popravljanju ozljeda mozga i liječenju stanja poput autizma ili degenerativnih bolesti živčanog sustava pomoću duboke moždane stimulacije.

Američka Agencija za hranu i lijekove FDA kategorizira Neuralink kao medicinski uređaj klase III, dakle najrizičniju kategoriju. Kako bi dobila odobrenje, tvrtka mora pružiti iscrpne podatke o kliničkim ispitivanjima na životinjama da opravda prelazak na sljedeću fazu.

A valja znati da su neki majmuni uginuli tijekom Neuralinkovih testova. Tu su još problemi s depresijom, kvarovima i popravcima uređaja, zamjenom dijelova... Zbog toga bi se proces odobravanja testiranja na ljudima mogao rastegnuti na neodređeno vrijeme. 

Neuroznanstvenici su napravili značajan pomak u mapiranju složenih funkcija oko 85 milijardi neurona mozga i 100 trilijuna veza između njih. Čisto za usporedbu, da se zna o kakvoj je brojci riječ, Mliječnom putu ima više od 400 milijardi zvijezda
Neuroznanstvenici su napravili značajan pomak u mapiranju složenih funkcija oko 85 milijardi neurona mozga i 100 trilijuna veza između njih. Čisto za usporedbu, da se zna o kakvoj je brojci riječ, Mliječnom putu ima više od 400 milijardi zvijezda

To znači da je malo vjerojatno da će ovaj uređaj biti komercijalno dostupan u rokovima koje spominje Musk. Tu je i pitanje cijene koja bi uređaj učinila dostupnim samo bogatima. Zbog toga, kažu stručnjaci, ne treba raspirivati lažnu nadu da će pristupačni implantat biti dostupan u kratkom roku.