MIT-ova aplikacija procjenjuje hranu, mjeri glukozu u krvi i dozira inzulin

Prototip uključuje fleksibilnu elektroniku na površini igle tako da se mjerenje krvi i isporuka inzulina mogu odvijati kroz istu iglu

Mladen Smrekar ponedjeljak, 24. siječnja 2022. u 12:56

Prije konzumiranja obroka, mnoge osobe s dijabetesom moraju si ubrizgati inzulin. Ovo je dugotrajan proces koji često zahtijeva procjenu sadržaja ugljikohidrata u obroku, vađenje krvi za mjerenje razine glukoze u krvi, a zatim izračunavanje i isporuku ispravne doze inzulina.

Sve u jednom

Istraživači s MIT-a sada su osmislili dvije različite vrste uređaja "sve u jednom", od kojih oba uključuju novu aplikaciju za pametne telefone. Pacijenti najprije slikaju hranu, a aplikacija zatim može procijeniti volumen hrane, a također i količinu ugljikohidrata, na temelju informacija o hranjivim tvarima iz baze podataka USDA.

Prvi uređaj objedinjuje mnoge postojeće alate koje pacijenti i sada koriste, uključujući lancetu za vađenje krvi i test trake za glukozu. Nakon mjerenja glukoze u krvi, uređaj prenosi informacije u aplikaciju pametnog telefona putem Bluetootha, a aplikacija izračunava ispravnu dozu inzulina. Uređaj također uključuje iglu koja ubrizgava ispravnu količinu inzulina.

Fleksibilni senzor

Za drugi uređaj, istraživači su htjeli osmisliti sustav zahtijeva samo jedan ubod iglom. Kako bi to postigli, dizajnirali su novi senzor glukoze koji bi se mogao ugraditi u istu iglu koja se koristi za injekciju inzulina.

Elektronički senzor na igli mjeri razinu glukoze neposredno ispod površine kože
Elektronički senzor na igli mjeri razinu glukoze neposredno ispod površine kože

Osmislili su fleksibilni elektronički senzor koji se može pričvrstiti na iglu i mjeriti razinu glukoze u intersticijskoj tekućini, neposredno ispod površine kože. Nakon što igla prodre u kožu, potrebno je između pet i 10 sekundi za mjerenje razine glukoze. Te se informacije prenose aplikaciji za pametni telefon, koja izračunava dozu inzulina i isporučuje je kroz umetnutu iglu.

Testiranja na svinjama

U testovima na svinjama, istraživači su pokazali da mogu precizno izmjeriti razinu glukoze s ovim sustavom te da je razina glukoze pala nakon injekcije inzulina.

Voditelj projekta, profesor Giovanni Traverso
Voditelj projekta, profesor Giovanni Traverso

Ovaj uređaj koristi novu vrstu senzora glukoze pa ćemo još neko vrijeme pričekati prve testove na ljudima. Zasad su podneseni zahtjevi za patentiranje oba sustava, a očekuje se i dobar odziv industrije koja bi te uređaje mogla proizvoditi na veliko.