Nova vrsta amputacijske kirurgije omogućava bolju kontrolu protetskih udova i smanjuje bol

Istraživači s MIT-a osmislili su novu vrstu amputacijske kirurgije koja može pomoći amputiranima da bolje kontroliraju svoje preostale mišiće. To bi trebalo rezultirati boljom kontrolom protetskih udova i smanjenjem bolova

Mladen Smrekar ponedjeljak, 1. ožujka 2021. u 12:34

U većini amputacija prekidaju se mišićni parovi koji kontroliraju zahvaćene zglobove, poput laktova ili gležnja. Međutim, tim s MIT-a otkrio je da ponovno spajanje ovih mišićnih parova, ljudima nudi mnogo bolje senzorne povratne informacije.

Veća sloboda kretanja

"Naša je studija, baš kao i neke prethodne, pokazala da osobe koja bolje pokreću mišiće koji pomiču fantomske dijelove tijela ujedno bolje koristiti svoje proteze", kaže vodeća autorica studije Shriya Srinivasan s MIT-a.

Shriya Srinivasan
Shriya Srinivasan

Studija objavljena u Zborniku Nacionalne akademije znanosti , otkriva kako je svih 15 pacijenata na kojima je obavljena nova vrstu operacije, takozvano agonist-antagonističko mioneuralno sučelje (AMI), mišiće kontroliralo preciznije od bolesnika s tradicionalnim amputacijama. Takvi pacijenti ujedno su osjećali veću slobodu kretanja i manje bolova u zahvaćenom udu.

Većina mišića koji kontroliraju kretanje udova javljaju se u parovima koji se naizmjenično istežu i skupljaju. Jedan od primjera ovih parova agonista i antagonista su biceps i triceps. Kad savijete lakat, mišić bicepsa se kontrahira, zbog čega se triceps rasteže, a to istezanje šalje senzorne informacije natrag u mozak.

Zbunjujući signali

Tijekom konvencionalne amputacije ekstremiteta, ovi pokreti mišića su ograničeni, presijecajući ovu senzornu povratnu informaciju i amputirani puno teže osjećaju gdje su njihovi protetski udovi u prostoru.

Ponovno spajanje mišićnih parovanudi mnogo bolje senzorne povratne informacije
Ponovno spajanje mišićnih parovanudi mnogo bolje senzorne povratne informacije

"Kad se jedan mišić kontrahira, drugi nema svoju antagonističku aktivnost, pa mozak dobiva zbunjujuće signale", objašnjava Srinivasan. "Čak i s najsuvremenijim protezama, ljudi neprestano vizualno prate protezu kako bi pokušali kalibrirati mozak."

Spajaju krajeve mišića

Prije nekoliko godina grupa MIT Biomechatronics osmislila je novu tehniku ​​amputacije koja održava odnose između tih mišićnih parova. Umjesto da prekidaju svaki mišić, oni spajaju dva kraja mišića tako da i dalje dinamično komuniciraju jedni s drugima unutar preostalog uda. 

Istraživači su izmjerili preciznost mišićnih pokreta u zglobovima gležnja i subtalarnih zglobova 15 pacijenata kojima je AMI amputacija izvedena ispod koljena. Ovim su se pacijentima tijekom amputacije ponovno povezali dva seta mišića: mišića koji kontroliraju gležanj i onih koji kontroliraju subtalarni zglob. 

Usporedivši električne signale koji dolaze iz mišića amputiranog uda s onima iz netaknutog uda, istraživači su otkrili male razlike. Pokazalo se i da su pacijenti s AMI amputacijom mogli puno preciznije kontrolirati mišiće amputiranog uda nego pacijenti s tradicionalnim amputacijama. 

Snimke mozga pokazale su da AMI pacijenti dobivaju više senzornih povratnih informacija od preostalih mišića nego pacijenata s tradicionalnim amputacijama. Sad se pokušava izmjeriti znači li i koliko ova sposobnost i bolju kontrolu protetske noge tijekom hodanja.

Otkriveno je i još nešto: pacijenti s AMI prijavili su mnogo manje boli i veći osjećaj slobode kretanja u amputiranim udovima.

Budući koraci

U međuvremenu je razvijena i modificiranu verzija operacije koja se može izvesti na ljudima koji su već prošli tradicionalnu amputaciju. Ovaj proces, nazivan "regenerativni AM", uključuje male segmente mišića koji će služiti kao agonistički i antagonistički mišići amputiranog zgloba. Razvijaju se i AMI postupci za druge vrste amputacija, uključujući one iznad koljena te iznad i ispod lakta.