SpillOver, aplikacija otvorenog koda pokazuje od kojeg nam virusa prijeti nova pandemija

Novi internetski alat rangira 887 virusa koji bi jednog dana mogli s divljih životinja preskočiti na ljude i tako izazvati sljedeću pandemiju

Mladen Smrekar subota, 10. travnja 2021. u 16:02

Novi koronavirus SARS-CoV-2 jasno je pokazao koliku prijetnju javnom zdravstvu mogu predstavljati razni dotad nepoznati virusi. SpillOver, nova internetska aplikacija koju su uz pomoć stručnjaka iz cijelog svijeta razvili znanstvenici s kalifornijskog sveučilišta UC Davis, rangira rizike od prelijevanja novootkrivenih virusa s divljih životinja na ljude.

Alat otvorenog koda

SpillOver je prvi alat za procjenu rizika otvorenog koda koji procjenjuje viruse divljih životinja radi procjene njihovog zoonotskog prelijevanja i pandemijskog potencijala. Riječ je o popisu novootkrivenih virusa koji bi kreatorima zdravstvenih politika i znanstvenicima trebao pomoći da se lakše snađu i odrede prioritete. 

Istraživači su rangirali rizik od 887 virusa divljih životinja
Istraživači su rangirali rizik od 887 virusa divljih životinja

Alat je povezan sa studijom objavljenom u časopisu PNAS, u kojoj su autori identificirali najvažnije čimbenike rizika od virusa, domaćina i okoliša za prelijevanje virusa. Istraživači su rangirali rizik od 887 virusa divljih životinja koristeći podatke prikupljene iz različitih izvora, uključujući viruse koje je otkrio USAID-ov projekt PREDICT Emerging Pandemic Threats, koji je Institut za zdravstvo vodio od 2009. do 2020. 

"SARS-CoV-2 samo je jedan primjer mnogih tisuća virusa koji se potencijalno mogu preliti sa životinja na ljude", navodi voditeljica projekta Zoë Grange u priopćenju. "Moramo ne samo identificirati, već i prioritetno odrediti virusne prijetnje s najvećim rizikom od prelijevanja prije nego što se dogodi još jedna razorna pandemija."

Rizici prelijevanja

Poznato je da je oko 250 virusa "zoonozno", što znači da su se već prelili sa životinja na ljude, a procjenjuje se da se više od 500.000 virusa može prelijevati. No nije vjerojatno da će svaki virus skočiti sa životinja na ljude. Tako su istraživači stvorili "kreditnu ocjenu" za viruse kao način procjene i usporedbe njihovih rizika.

SpillOver je prvi alat za procjenu rizika otvorenog koda koji procjenjuje viruse divljih životinja radi procjene njihovog zoonotskog prelijevanja i pandemijskog potencijala
SpillOver je prvi alat za procjenu rizika otvorenog koda koji procjenjuje viruse divljih životinja radi procjene njihovog zoonotskog prelijevanja i pandemijskog potencijala

Na vrhu popisa nalazi se 12 poznatih ljudskih patogena, što je očekivano i potvrđuje korisnost alata. Zanimljivo je da je SpillOver kod nekoliko novootkrivenih koronavirusa rangirao veći rizik od prelijevanja od nekih virusa za koje se već zna da su zoonotski. Ovaj popis za praćenje uključuje i novi koronavirus privremeno nazvan PREDICT_CoV-35, koji se uvrstio u Top 20.

Snaga alata leži u činjenici da je otvorenog koda; što je više podataka uneseno, to je rangiranje robusnije. SARS CoV-2 trenutno je na drugom mjestu od 887 analiziranih virusa, između virusa koji izaziva Lassa groznicu a prenose ga štakori i ebole koju najvjerojatnije prenose šišmiši.

Popis novootkrivenih virusa trebao bi pomoći da se lakše odrede prioriteti
Popis novootkrivenih virusa trebao bi pomoći da se lakše odrede prioriteti

S obzirom na trenutnu pandemiju može se činiti nelogičnim da novi koronavirus odgovoran za pandemiju Covida-19 nije na prvom mjestu, napominju autori. No, kvaka je u tome što alat rangira potencijal za još jedno prelijevanje izvan onoga koje se već jednom dogodilo. Uz to, neke ključne informacije o SARS CoV-2 i njegovom riziku od prelijevanja, poput broja i raspona vrsta domaćina, i dalje nisu poznate. Kad znanstvenici saznaju više o ovom virusu, moguće je i da SARS CoV-2 preuzme prvo mjesto.

Kreditna ocjena virusa

SpillOver je nadahnut procjenama rizika koje su koristile banke i osiguravajuća društva. Stvara "kreditnu ocjenu" za viruse promatrajući ključne čimbenike rizika i koristeći ih za određivanje prioriteta za viruse koji predstavljaju najveću potencijalnu prijetnju zdravlju ljudi. Popis se može mogu prilagoditi željama korisnika, poput izbora pojedine zemlje.

Prethodni alati za rangiranje virusa bili su ograničeni brojem ili vrstama analiziranih virusa. SpillOver uzima u obzir 32 čimbenika rizika za virus i domaćine, uključujući okruženje i ljudsko ponašanje. Također uključuje i 25 različitih virusnih obitelji, od koronavirusa do ebolavirusa.

SpillOver izrađuje detaljno izvješće o riziku za svaki virus, a njegov alat omogućuje korisnicima usporedbu rangiranih virusa, kao i filtriranje ključnih podataka, od vrste virusa ili domaćina do zemlje otkrivanja.

Živa platforma

Kao alat otvorenog koda, SpillOver pruža živu platformu za trajno rangiranje rizika prelijevanja. Znanstvenici mogu dodati podatke postojećim virusima ili procijeniti rizik od novih virusa pomoću aplikacije.

Opasnot prelaska virusa s vrste na vrstu sve je veća
Opasnot prelaska virusa s vrste na vrstu sve je veća

"Ovaj je alat namijenjen je pokretanju globalnog razgovora o rangiranju virusa i znanstvene suradnje u stvarnom vremenu kako bi se nove prijetnje otkrile što prije", kaže Jonna Mazet, bivša globalna direktorica PREDICT-a. "SpillOver nam može pomoći da bolje shvatimo odakle dolaze prijetnje zdravlju i da djelujemo prije nego što dođe do pandemije."