U Beču se dnevno može analizirati do 800.000 PCR testova

Preuređenjem dva dodatna paviljona veliki laboratorij za dijagnostiku bolesti COVID-19 Lifebrain proširio je svoje kapacitete za PCR testove u Beču te je spreman za analizu povećanog broja testova

Bug.hr ponedjeljak, 17. siječnja 2022. u 17:24

Dok se kod nas javno prepucavaju obiteljski liječnici i Ministarstvo zdravstva oko naputaka za novu organizaciju testiranje zaraženosti covidom (dosadašnji način je pred kolapsom), stiže nam vijest kako je u nedalekoj Austriji najveći i najmoderniji laboratorij za dijagnostiku bolesti COVID-19 u Europi, Lifebrain, značajno povećao kapacitete za PCR testove. Na području bečke klinike Penzing, koja je smještena u istoimenom gradskom okrugu, 14. siječnja ove godine otvorena su dva nova paviljona, stoga se sada može obraditi čak do 800.000 PCR testova dnevno. Glavni grad Austrije spreman je za sve veći broj testiranja.

Od kraja ožujka 2021. Bečani se mogu besplatno testirati na koronavirus u sklopu projekta Grada Beča i Bečke gospodarske komore, pri čemu se koriste PCR testovi koje se provode metodom grgljanja. Uzorci se šalju na obradu u laboratorij poduzeća Lifebrain koji je od početka projekta uključen kao partner Grada.

Proteklog tjedna laboratorij Lifebrain zabilježio je nove rekorde. Samo u okviru ovog projekta 12. siječnja analizirano je 263.075 uzoraka, dok je od 10. do 13. siječnja obrađeno ukupno 999.717 uzoraka. Od toga je 2,29 % nalaza bilo pozitivno. Tijekom ovog razdoblja Lifebrain je proveo analizu ukupno 1.288.162 uzorka, ne samo iz Beča, već i iz drugih austrijskih saveznih zemalja, a udio pozitivnih testova iznosio je 2,57 %.

Širenje kapaciteta

„Početkom 2020. godine savezni glavni grad Beč odlučio je provoditi ofenzivnu strategiju PCR testiranja. Na taj način mogu se rano otkriti i izolirati zaražene osobe prije nego što dođe do stvaranja većih žarišta. Samo tako možemo precizno pratiti širenje varijanti virusa. Nigdje drugdje u svijetu građanima nije tako brzo i jednostavno dostupan PCR test kao u Beču”, naglasio je član bečkog gradskog poglavarstva za zdravstvo Peter Hacker te je dodao da zahvaljujući ovom projektu Beč može provesti otprilike onoliko PCR testova koliko i cijela Njemačka.

Radovi na obnovi i preuređenju novih paviljona započeli su početkom prosinca 2021., a u vrlo kratkom vremenu pretvoreni su u dodatan visokotehnološki laboratorij i logistički centar ovog poduzeća. U jednom od njih postavljeno je 55 novih robota za rukovanje tekućinama i 84 uređaja za PCR, dok je drugi namijenjen za brzu i učinkovitu pripremu primljenih uzoraka za obradu.

Na toj lokaciji poduzeće Lifebrain sada raspolaže s četiri paviljona. Osim toga, Lifebrain ima gotovo 1.700 zaposlenih iz 54 zemlje. U protekla dva mjeseca zaposleno je i obučeno više od 500 novih djelatnika, a u sljedećih nekoliko tjedana namjeravaju zaposliti još 250 ljudi. 

📢 Besplatna dostava

TOP!

APPLE iPad 9

A13 Bionic čip, kamera od 12 MP te brzi Wi-Fi ili mobilna mreža.

Od 2999 kn Kupi


3-smjerni podni zvučnici

ACOUSTIC ENERGY AE120

Najveći model zvučnika u 100 seriji, 40Hz -35kHz, 90dB, 114dB, 6ohma, 200W, Crossover frekvencija 2.4kHz.

5.999 kn Kupi