Koliki je vijek podataka na USB-u?

Osim na HDD i SSD, korisnici često znaju spremati podatke i na USB. No, baš kao i svaki drugi dio tehnologije, USB-ovi nisu vječni

Matej Markovinović subota, 13. svibnja 2023. u 10:10
📷 Foto: Unsplash, Brina Blum
Foto: Unsplash, Brina Blum

Za pohranu podataka, USB-ovi koriste NAND flash memoriju. Radi se, naime, o trajnoj vrsti memorije, koja čuva podatke čak i kada je napajanje isključeno. No, koliko dugo podaci zapravo mogu biti na USB-u?

Kako prenosi HowToGeek, NAND memorija pohranjuje podatke u memorijske ćelije, koje za predstavljanje binarnih vrijednosti 0 i 1, koriste elektrone zarobljene u „plutajućim vratima“ (floating gate). Tijekom vremena, naboj u tim ćelijama može iscuriti, što dovodi do degradacije podataka, odnosno skraćuje se vijek USB-u.

Iako konkretni odgovor zapravo ne postoji, smatra se da u normalnim uvjetima skladištenja i korištenja, USB može držati podatke barem 10 godina. Ta pretpostavka dolazi od JEDEC JESD47 standarda, koji zahtijeva da memorijski čipovi izdrže 10 sati rada na 125°C u Data Retention Bake procesu. Ekvivalent tome trebalo bi biti 10 godina rada na 55°C.

Što utječe na dugovječnost podataka na USB-u?

  • Kvaliteta – na zadržavanje podataka i dugovječnost, značajno može utjecati i sama kvaliteta izrade USB-a i memorije. Jeftini USB-ovi mogu imati kraći vijek, jer su napravljeni od manje izdržljivih materijala.
  • Ciklusi pisanjaFlash memorija ima određen broj ciklusa pisanja, odnosno koliko često se podaci mogu pisati i brisati. Kako se ta brojka povećava, tako se postepeno podaci degradiraju.
  • Temperatura – Dugotrajno izlaganje visokim temperaturama može značajno utjecati na zadržavanje podataka.
  • Način skladištenja – Vlaga i prašina mogu utjecati na dugotrajnost podataka na USB-u.

Savjeti za produljenje životnog vijeka USB-a

  • Kupite kvalitetan USB – Iako to ne mora biti pravilo, kupovina USB-ova od poznatijih proizvođača može rezultirati kvalitetnijim proizvodom, što može značiti dulji životni vijek.
  • Izbjegavajte visoke temperature – Budući da visoke temperature utječu na dugotrajnost USB-a, preporučuje se da ga čuvate na tamnom i suhom mjestu.
  • Koristite opciju za sigurno uklanjanje USB-a – Pri isključivanju USB-a iz računala, preporučuje se da se koristi opcija unutar Windowsa 'Sigurno uklanjanje hardvera i izbacivanje USB-a'. Time se sprječava oštećenje podataka uslijed iznenadnog isključivanja.
  • Povremeno provjeravajte ispravnost podataka – Svakih nekoliko mjeseci, provjerite mogu li se podaci na USB-u pročitati.