WD predstavio prvi visokokapacitetni memorijski čip manji od vrha ljudskog prsta

Western Digital planira usmjeriti ovu tehnologiju prema AI-ju i podatkovnim centrima, ali pitanje je vremena kada će se ona naći i u običnim PC-jevima

Matej Markovinović nedjelja, 16. lipnja 2024. u 11:38
📷 Foto: Western Digital
Foto: Western Digital

Western Digital najavio je značajan tehnološki napredak na nedavnoj konferenciji za investitore, predstavivši prvi visokokapacitetni memorijski čip koji je manji od vrha ljudskog prsta.

Alper Ilkbahar, viši potpredsjednik tehnologije i strategije za memorijsku tehnologiju u Western Digitalu, predstavio je novi čip na vrhu svog prsta na događaju pod nazivom "Nova era NAND-a". Illkbahar je rekao da se radi o memorijskom čipu najvećeg kapaciteta na svijetu te da je to prvi industrijski 2Tb 3D QLC NAND uređaj.

Važno je napomenuti da oznaka 'Tb' u kapacitetu označava terabite, a ne terabajte, što znači da 2Tb čip predstavlja 256 GB prostora za pohranu.

Kako prenosi PCGamesN, današnji NAND flash čipovi u SSD-ovima obično sadrže nekoliko čipova u jednom paketu.  Primjerice, WD Blue SN580 od 2 TB ima jedan paket koji sadrži 16 čipova od 1 Tb (128 GB). Western Digital namijenio je tehnologiju za podatkovne centre. Iz Western Digitala navode da će više informacija o ovoj tehnologiji biti dostupno uskoro.