I Microsoft uklanja Azure 'izlazne' naknade za prijenos podataka

Europski zakon o podacima kaže da pružatelji usluga u oblaku moraju olakšati promjenu pružatelja usluga tj. prijenos podataka čemu se i Microsoft, nakon Googlea i Amazona, odlučio prilagoditi

Tomislav Stanković subota, 16. ožujka 2024. u 06:00

Microsoft je objavio da će poslovnim korisnicima omogućiti prijenos podataka iz svoje Azure cloud infrastrukture bez "izlaznih naknada" čime slijedi primjer Googlea i AWS-a.

Iako Azure već nudi prvih 100 GB mjesečno izlaznih podataka besplatno svim korisnicima u svim Azure regijama diljem svijeta to većim poslovnim korisnicima nije dovoljno osim možda za obradu ili analizu podataka unutar tvrtke ili na drugoj infrastrukturi treće strane.

Kada je u pitanju prijenos veće količine podataka izvan Azurea tvrtke se pri tome mogu suočiti s velikim troškovima što ih može spriječiti u nastojanju da prebace svoje podatke. Upravo je to ono što Europski zakon o podacima želi riješiti.

Ipak, postoji "caka". Tvrtke koje žele iskoristiti mogućnost besplatnog prijenosa podataka moraju se odreći i drugih Azure usluga jer samo tako će se "kvalificirati" za ukidanje izlazne naknade.

“Ovdje nema fleksibilnosti za podršku multi-cloud potrebama modernih tvrtki,” rekao je Mark Boost, izvršni direktor britanske tvrtke za usluge računalstva u oblaku Civo, prenosi TechCrunch.