Interni e-mailovi otkrivaju, Microsoft planira streamati PC igre u oblaku

Informacije su procurile iz slučaja FTC protiv Microsofta. Otkrivaju planove o streamanju PC igara u oblaku putem Xbox Cloud Gaminga, kao odgovor na tada konkurentnu Google Stadiu

Tomislav Stanković utorak, 19. rujna 2023. u 11:55
📷 Image: Dimitris Chapsoulas, Unsplash
Image: Dimitris Chapsoulas, Unsplash

S obzirom da je Xbox Cloud Gaming trenutno ograničen na Xbox naslove, Microsoft istražuje mogućnost korištenja svojih Azure poslužitelja za streaming PC igara u oblaku.

Ranije je to bio odgovor na Google Stadiu, a sada je samo nastavak želje za pokrivanjem dodatnog dijela tržišta, iako se Microsoftov rad na Xbox Cloud Gamingu navodno usporio tijekom prošle godine, kako prenosi The Verge.

Microsoft također nije ostvario najave kako će do kraja 2022. godine dodati podršku za postojeće biblioteke igara. To je članovima Xbox Game Pass Ultimatea trebalo omogućiti da iz oblaka igraju odabrane igre koje već posjeduju ili su kupili izvan Xbox Game Pass biblioteke.

Informacije iz e-pošte

Da se tu nešto ipak krije kada je u pitanju Xbox Cloud Gaming otkrile su e-poruke između izvršnog direktora Microsofta Satye Nadella, šefa Xboxa Phila Spencera i Sarah Bond iz srpnja 2021.

Tada je Nadella bio zabrinut zbog Googleovih planova vezanih uz njihov servis Stadia koji je trebao postati platforma za cloud gaming. S time se Spencer složio i dodao “Iskreno mislim da Google upravo pokušava pretvoriti Stadiu u Google Cloud SKU i ukinuti svoju korisničku uslugu prve strane“.

Tada su kao konkurente gledali još i servise nVidia s GeForce Now te Amazon Luna. Prema tome čini se da je Microsoft i dalje predan uspostavljanju prisutnosti na tržištu igara u oblaku.