Microsoft Edge više ne uzima podatke iz drugih preglednika bez dopuštenja

Edge ima značajku koja pri svakom pokretanju pruža opciju uvoza podataka iz drugih preglednika, uz dopuštenje korisnika. Ipak, bilo je slučajeva kada bi se podaci uvezli bez dopuštenja

Tomislav Stanković utorak, 20. veljače 2024. u 06:00
📷 Microsoft
Microsoft

Nije neobično da svaki web preglednik želi biti glavni i da prilikom pokretanja, neovisno o tome koji on bio, traži da ga se postavi kao zadanog i usput nudi opciju uvoza podataka iz drugog preglednika kako bi olakšao tranziciju.

Ali postaje neobično kada se to napravi bez izričitog dopuštenja i znanja korisnika kako bi i trebalo biti i kako Microsoft navodi u pojašnjenju:

"Uz vašu potvrdu, Microsoft Edge redovito će unositi podatke iz drugih preglednika dostupnih na vašem Windows uređaju. Ovi podaci uključuju vaše favorite, povijest pregledavanja, kolačiće, podatke o automatskom popunjavanju, proširenja, postavke i druge podatke o pregledavanju."

Ipak, to nije bio slučaj nakon nedavnog ažuriranja Windowsa pri čemu je Edge kopirao podatke koji uključuju i aktivne kartice iz Chromea bez dopuštenja korisnika.

The Verge je pisao o tome da se, prilikom ažuriranja Windows računala, Microsoft Edge automatski otvorio nakon ponovnog pokretanja i prikazao sve kartice koje su se koristile u Google Chromeu na istom računalu bez da je zatražena sinkronizacija podataka iz Chromea.

No to je sada rješeno u verziji 121.0.2277.128 Microsoftovog web preglednika. Sada bi Microsoft Edge trebao uvoziti podatke iz Google Chromea i drugih preglednika samo uz dopuštenje.