Microsoft ima ideju na tipkovnice dodati Office tipku

Uz postojećih stotinjak standardnih tipki na računalnoj tipkovnici i posebnu Windows tipku, Microsoft misli da bi od koristi mogla biti i posebna Office tipka

Sandro Vrbanus srijeda, 19. lipnja 2019. u 18:46

Posljednjih dana Microsoft provodi anketu među korisnicima koji, navodno, testiraju novu konfiguraciju tipkovnice za rad s njihovim Office paketom. Prema anketi koju je "iskopao" jedan tviteraš, ekipa iz Microsofta odlučila je na standardnu tipkovnicu staviti jednu novu tipku, posvećenu isključivo Office paketu programa, i potom testirati njezinu korist i reakciju publike.

Microsoft Natural Keyboard (1994.)
Microsoft Natural Keyboard (1994.)

Ako ste dovoljno stari, vjerojatno se sjećate kada je sredinom devedesetih godina prošlog stoljeća Microsoft lansirao ergonomsku tipkovnicu Natural Keyboard, na kojoj je svijetu predstavio tipku sa znakom Windowsa, smještenu između lijevih tipki Alt i Ctrl. Tipka je bila namijenjena otvaranju izbornika Start na tada svježim Windowsima 95, a dodijeljene su joj i tipkovničke kratice tipične za ovaj OS. Dizajn se "primio", pa danas gotovo sve tipkovnice dolaze s Windows tipkom iste funkcije.

Nov izgled, funkcije nepoznate

Sada u Microsoftu očito smatraju da je vrijeme da svoju tipku dobije i njihov uredski paket programa Office, pa su krenuli u testiranje tog koncepta. Ideja je da se Office tipkom zamijeni tipka smještena na desnoj strani tipkovnice, također između tipki Alt i Ctrl, a koja sada služi za otvaranje izbornika (i zamjenjuje desni klik miša).

Pritiskom na novu Office tipku aktivirale bi se dodatne funkcije i izbornici unutar Worda, Excela i drugih programa, no za sada nije točno jasno kako bi se njezin rad razlikovao od postojećeg rješenja.