Microsoftov podvodni podatkovni centar prošao prvi test

Microsoft je nakon više od dvije godine s morskog dna izvukao kapsulu u kojoj je u tom razdoblju testirao tehnologiju za buduće podvodne podatkovne centre

Sandro Vrbanus utorak, 15. rujna 2020. u 13:00

U proljeće 2018. godine, vjerojatno se toga naši redovni čitatelji sjećaju, Microsoft je u na morsko dno kod Orkneya na sjeveroistoku Škotske potopio veliku metalnu kapsulu u koju je smjestio 12 serverskih rackova. Ovaj cilindar osmišljen je kao testni prototip nekog budućeg podvodnog podatkovnog centra koji bi trebao omogućiti efikasniji rad i bolje hlađenje sustava.

U Microsoftu nisu, kako su neki naši forumaši tada predviđali, zaboravili na ovaj centar – početkom ljeta ove godine izvukli su ga iz mora s dubine od 35 metara kako bi analizirali uspjeh projekta Natick. Metalni cilindar pronašli su, očekivano, prekriven algama, školjkama i moruzgvama, te ga od tada proučavali.

Obećavajući rezultati

Njihove početne hipoteze o tome da bi smještanje podatkovnih centara na morsko dno moglo osigurati veću trajnost i pouzdanost, te zaštitu od korozije i promjenjivih vremenskih uvjeta, kao i bolje hlađenje, potvrđene su. Eksperiment je proglašen uspješnim, a zaključci koje su Microsoftovi stručnjaci izvukli iz ovog testa bit će uklopljeni u kompanijsku strategiju održivosti poslovanja s podatkovnim centrima.

Tim koji razvija Azure rješenja već traži način kako da ovakav vid pohrane podataka ponudi klijentima kojima treba pouzdano rješenje bilo gdje u svijetu. Kako se slične kapsule mogu smjestiti bilo gdje na morsko dno, u blizini krajnjeg klijenta, one mogu biti ekonomičan način za razmještanje malih centara po svijetu.

Zabilježeno otkazivanje komponenti u ovakvom sustavu, u kontroliranim uvjetima i pri relativno stabilnoj temperaturi, je na razini jedne osmine onoga što bi se očekivalo u sličnom podatkovnom centru na "suhom".