Porast prometa na Azureu u regijama koje su u izolaciji je čak 775%

Microsoft je protekloga tjedna zabilježio dramatičan skok prometa na svojim cloud uslugama u regijama i zemljama u kojima je stanovnicima savjetovano da ostanu kod kuće

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 30. ožujka 2020. u 06:30

Veliki dio stanovnika Europe, Azije i SAD-a nalazi se u kućnoj izolaciji, radi od kuće i polako se privikava na novu realnost udaljenog druženja i poslovanja. Sve to ima velik utjecaj na povećanje internetskog prometa, kako onoga za razbibrigu ili učenje, tako i poslovnih sustava i usluga. Iz Microsofta su, vezano za primijećene trendove, objavili prilično začuđujući podatak.

U proteklih je tjedan dana, naime, zabilježen porast korištenja cloud usluga Azure od čak 775% u regijama gdje su na snazi mjere društvenog distanciranja i prinudnog boravka u kući.

Porast na svim oblacima

Aplikacija za olakšavanje rada na daljinu Teams trenutačno ima 44 milijuna aktivnih korisnika dnevno, što je također velik rast u odnosu na "normalna" vremena prije korona-krize. Korisnici Teamsa u samo tjedan dana su putem njega obavili 900 milijuna minuta videokonferencija.

Istodobno je i korištenje usluge Windows Virtual Desktop poraslo za tri puta, a vladine organizacije povećale su korištenje sustava Power BI za 42%, samo za potrebe izvještavanja javnosti o širenju bolesti COVID-19 u svijetu.

Microsoft je na ove trendove odgovorio dodavanjem novih računalnih kapaciteta u Azure oblak, koje će biti provedeno u narednim tjednima. Iako do sada nije bilo većih ispadanja sustava, odlučili su se uvesti određene restrikcije kako bi tako ostalo i dalje. Prioritet će davati medicinskim ustanovama i hitnim službama, tj. onima koji se izravno bore s koronavirusom. Svima ostalima, pogotovo novim korisnicima, ograničit će korištenje resursa na Teamsu kako se sustav ne bi preopteretio. Oni koji se susretnu s takvim ograničenjima, a treba im dodatnih kapaciteta, moći će zatražiti ukidanje limita.