Banana Pi je Raspberry Pi na steroidima

Banana Pi na prvi pogled izgleda kao RaspBerry Pi, no razlika ima, za početak tu je drugačiji procesor koji podržava 4K video i vlastiti skladišni prostor

Stjepan Bilić ponedjeljak, 17. lipnja 2019. u 19:49

Raspberry Pi jedno je od najpoznatijih mini računala na svijetu. Dovoljno je snažno za kakav HTPC ili neku drugu namjenu gdje nije potrebna sirova snaga procesora i velike količine radne memorije.

No postoji i jedno slično, ali nešto moćnije računalo – Banana Pi BPI-M4. Na prvi pogled lako bi se moglo zamijeniti za Raspberry Pi jer je vrlo sličnog dizajna. Ipak razlika među njima ima, primjerice Banana Pi ima moćniji procesor koji podržava reprodukciju video zapisa u 4K kvaliteti (60 fps, H.265, VP9.) te ima i vlastiti skladišni prostor, dok se Raspberry Pi računalo oslanja na memorijsku karticu.

Banana Pi temelji se na Realtekovom RTD1395 procesoru s četiri ARM Cortex-A53 jezgre i Mali-470 MP4 grafici. Ima 1 GB RAM-a (DDR4) i 8 GB skladišnog prostora (eMMC). Proizvođač (SinoVoIP) ima u planu i snažniji model kojemu će memorija i skladišni prostor biti udvostručen, na 2 GB i 64 GB.

Proizvođač navodi kako je Banana Pi kompatibilan s većinom Raspberry Pi dodataka. Naime i Banana Pi ima 40-pinski GPIO priključak. Nadalje, uz podršku za Bluetooth (4.2) i Wi-Fi (802.11ac) tehnologije tu su i četiri USB Type-A porta, jedan USB-C port te jedan HDMI (2.0b) i Ethernet Port (10/100). Banana Pi dobio je i jedan dodatak koji trenutno nedostaje na Rasperry Piu – M.2 utor.

Budući da Banana Pi ima nešto više opreme i dimenzije su mu veće – 92 x 60 milimetara. Banana Pie može se naći u ponudi online trgovina po cijeni manjoj od 40 USD. Primjerice, na AliExpressu stoji 38 USD )+ poštarina).