Intel objavio da napušta daljnji razvoj NUC računala

Desetak godina od predstavljanja prvog mini računala iz NUC serije Intel je odlučio stati s ulaganjima u NUC seriju te potiče partnere da nastave s daljnjim razvojem serije

Stjepan Bilić četvrtak, 13. srpnja 2023. u 21:54
📷 Intel
Intel

Nedugo nakon što je ServeTheHome objavio informaciju kako Intel odustaje od daljnjeg razvoja NUC računala, iz Intela je stigla i službena potvrda putem glasnogovornika tvrtke.

We have decided to stop direct investment in the Next Unit of Compute (NUC) Business and pivot our strategy to enable our ecosystem partners to continue NUC innovation and growth.

Ukratko, Intel je odlučio zaustaviti izravna ulaganja u NUC seriju te potaknuti poslovne partnere da nastave s daljnjim razvojem serije. Podsjetimo, Intel je NUC seriju računala predstavio 2013. godine, temeljila se na Sandy Bridge generaciji Celeron procesora. U idućih deset godina, malo računalo iz Intela dobivalo je sve snažnije komponente koje su ga učinile spodobnim i za ozbiljan gaming.

Posebnost NUC serije bila je u tome što je u osnovi kupac out of box dobivao samo kućište, matičnu ploču i procesor. Za memoriju i podatkovni prostor te možebitno grafiku morao se sam pobrinuti. Uz ovakvu barebone izvedbu Intel je nudio i potpuna rješenja. Iako je cilj NUC serije bio što manje kućište, partneri poput HP-a i Della u ponudi imaju i veća kućišta.

Intel je odmah objavio i informaciju kako unatoč tome što odustaju od daljnjeg razvoja surađuju s partnerima kako bi osigurali nesmetan prijelaz i ispunjavanje svih postojećih obveza uključujući i stalnu podršku za NUC proizvode koji se trenutno nalaze na tržištu. Također su napomenuli kako ova odluka ne utječe na ostatak Intel Client Computing Group (CCG) i Network and Edge Computing (NEX) poslovanja.

Jedan od razloga odustajanja od NUC serije zasigurno leži i u tome što su ista zamišljena kao osnova koju korisnici sami nadograđuju prema vlastitim željama, no u zadnjih par generacija pokazalo se kako interes kupaca slabi te da su sve više zainteresirani za kupnju već gotovih rješenja. Njih zasigurno neće nedostajati, ASRock, Gigabyte, Zotac i drugi odavno već imaju spremne odgovore na Intelov NUC.