Minix NEO G41V-4, nečujni mini PC s Gemini Lake procesorima

Tijekom četvrtog kvartala na tržište će stići nečujno mini računalo temeljeno na Gemini Lake procesorima - Minix NEO G41V-4

Stjepan Bilić ponedjeljak, 23. rujna 2019. u 15:36

Minix, poznati proizvođač mini računala najavio je novi model – NEO G41V-4. Riječ je o nečujnom mini računalu temeljenom na Intelovim procesorima iz serije Gemini Lake i Windowsima 10 Pro. Na nedavno održanom IFA sajmu u Berlinu prikazan je model s Intelovim procesorom s četiri jezgre – Celeronom N4100. Maksimalna brzina ovog procesora je 2,4 GHz, dok je za grafički dio posla zadužena integrirana UHD 600 grafika. Shodno tomu nije pogodan za obavljanje težih zadataka, poput obrade video materijala, ali za njihovu reprodukciju jest, kao i za rad u uredskim alatima te surfanje Internetom i slušanje glazbe.

Budući je riječ o mini računalu Minix je morao štedjeti na prostoru kako bi što više opreme stalo unutar kućišta. Iz navedenog razloga RAM je zalemljen na matičnu ploču te jednom kupljenom računalu nije moguće naknadno nadograđivati memoriju. Izložbeni model imao je 4 GB DDR4 RAM-a (2.400 MHz) i 64 GB eMMC (5.1) prostora za pohranu. Srećom, Minix je ugradio i jedan M.2 utor pa će se podatkovnu memoriju moći proširiti i naknadno, ugradnjom jednog M.2 2280 SSD-a. Da korisnici ne bi morali rastavljati kućište proizvođač je ugradio mala plastična vratašca na donju stranu kućišta koja služe za ugradnju SSD-a. Svi koji su barem jednom zamijenili baterije u daljinskom upravljaču ne bi trebali imati problema ni s ugradnjom SSD-a.

NEO G41V-4 podržava Wi-Fi (802.11ac) i Bluetooth (4.2) tehnologije, ima četiri USB porta (2x USB 3.0, 2x USB 2.0), te po jedan Ethernet (Gigabitni), HDMI (2.0a), DisplayPort, D-Sub i 3,5-milimetarski audio port. Kao i većina drugih mini računala tako je i NEO opremljen s čitačem memorijskih kartica (microSD).

Jedna od glavnih prednosti ovog mini računala je njegov nečujan rad. Naime, hlađenje procesora je izvedeno pomoću pasivnog hladnjaka, pa zbog nedostatka ventilatora nema nikakvih zvukova tijekom rada. Očekivana cijena po dolasku na tržište je oko 270 USD. U trgovine bi trebao stići tijekom studenog 2019.

Za korisnike kojima je potrebno nešto snažnije računalo Minix je pripremio model NEO J50C-4. Ovo računalo se temelji na procesoru Pentium Silver J50005 s UHD 605 grafikom. Budući da je radi o snažnijem procesoru, NEO G50C-4 ima aktivno hlađenje, što znači da tijekom rada proizvodi nešto buke. Kako se kod ovog modela nije moralo paziti na svaki milimetar, Minix je omogućio nadogradnju RAM-a, ugradnjom dva SO-DIMM memorijska utora.

Shodno gore navedenom, očekuje se i veća cijena od oko 299 USD. Proizvođač nije naveo kada će se točno NEO J50C-4 naći na tržištu, već samo okvirno – tijekom četvrtog kvartala 2019. Na pojedinim online trgovinama moguće su prednarudžbe uz rok isporuke između 1-3 mjeseca. No, cijena je nešto veća - oko 380 eura, ako se NEO J50C-4 naručuje preko talijanskog Amazona.

Kupci oba modela moći će nabaviti i daljinski upravljač - Minix Neo W2, za kojeg će biti potrebno izdvojiti dodatnih 35 USD/EUR. U slučaju istovremene kupnje, uz mini PC, cijena je niža - 25 eura. Daljinski sa stražnje strane ima tipkovnicu s QWERTY rasporedom.