Raspberry Pi 5: višestruko brži od prethodnika i nadograđen vlastitim novim čipom

Najavljena nova generacija mini računala za hobiste donijet će 2-3 puta veću brzinu rada i mnogo ostalih poboljšanja. Prednarudžbe su već otvorene, a s isporukama će se započeti do kraja listopada

Sandro Vrbanus petak, 29. rujna 2023. u 06:00

Britanska organizacija Raspberry Pi najavila je novu generaciju svojeg najpoznatijeg proizvoda – mini PC-a Raspberry Pi 5. Nova će generacija donijeti značajna hardverska poboljšanja u odnosu na prethodnu, jer je nadograđen gotovo svaki dio platforme, dok su oblik i veličina ostali gotovo nepromijenjenima.

Čip RP1

Raspberry Pi 5 će, kažu, donijeti ubrzanje performansi za 2 do 3 puta u odnosu na četvrtu generaciju, zahvaljujući novom Arm procesoru ali i posebnom novom čipu, RP1, razvijenome pod istim krovom kao i ostatak platforme. Njegova je uloga preuzimanje I/O procesa, pa će time glavni procesor biti oslobođen dijela zadaća komunikacije i upravljanja periferijom. Čip RP1 razvija se od 2016. godine, u njega je uloženo čak 15 milijuna dolara i najskuplji je to razvojni projekt ove kompanije ikada. U svojoj trećoj iteraciji napokon je dospio u produkciju, gdje bi trebao imati značajan učinak na efikasnost rada.

Ovo je prvi puta da je jedna generacija Raspberry Pi-a predstavljena prije nego je fizički stigla na police i u web dućane. No, već od sada otvorene su prednarudžbe, pa svi zainteresirani mogu putem ovlaštenih zastupnika naručiti svoj primjerak Raspberry Pi-a 5. S isporukama će, kažu, započeti prije kraja listopada. Zbog izmjena u dizajnu same pločice, u ponudi će biti i nova kućišta, hladnjaci, napajanje snage 27 W, dodaci i vanjski priključci, na kakve su hobisti već naviknuti.

Raspberry Pi 5 razvijan je sedam godina, a u taj je proces uloženo ukupno preko 25 milijuna dolara. Proizvodit će se u pogonima Sonyjevog tehnološkog centra u mjestu Pencoed, na jugu Walesa. Inicijalno će u ponudi biti dvije verzije, s 4 ili 8 GB radne memorije. Planirane maloprodajne cijene su 60, odnosno 80 američkih dolara, ali (kao i obično) ovisit će o situaciji na svakom pojedinom tržištu.