Raspberry Pi dobio službenu tipkovnicu i miša

Četiri godine nakon što je dobio službeno kućište, Raspberry Pi je konačno dobio i službenu tipkovnicu i miša

Stjepan Bilić ponedjeljak, 8. travnja 2019. u 06:00

Raspberry Pi prvi put se na tržištu pojavio 2012. godine, a zadnja inačica je stigla prošle, 2018. godine. Od ukupno četiri modela u deset različitih inačica, službeno su na životu njih osam, odnosno svi koji imaju 40-pinski GPIO.

Otkako se pojavio na tržištu Raspberry Pi je prošao dugačak put. Sa svakim novim modelom i inačicom postajao je sve snažniji. U početku ovo mini računalo nije imalo ništa od periferije, čak i ni kućište. No, 2015. godine stiglo je i prvo kućište koje je nosilo službeni potpis organizacije koja je osmislila Raspberry Pie.

Podsjetimo, kućište je bilo taman kako bi unutar njega stao PCB i to je sve. Bilo je (i još uvijek je) bijele boje s crvenim detaljima. Više o tom kućištu možete saznati u našem ranijem tekstu. Sada četiri godine kasnije stigla je i službena tipkovnica i miš kojima ponovno dominira bijela i crvena boja.

Jedna od posebnosti tipkovnice je što umjesto Windows logoa ima logo maline. Većina kućišta je bijele boje, dok je malina crvene boje kao i donja strana tipkovnice. Manji dio tipki ima označen tekst crvenom bojom, dok je tekst na većini tipaka sive boje. Kad je miš u pitanju, gornja strana kućišta je bijele boje, donja crvene kao i kotačić te kabel. Za korisnike kojima bijelo crvena kombinacija nije po volji Raspberry Pi Foundation je načinio tipkovnicu i miša u crnoj boji.

U oba slučaja radi se o tipkovnici sa 79 tipki (78 US model), dimenzija 284 x 121 milimetar i mase 269 grama koja se s mini računalom spaja preko USB kabela. Tipkovnica ima i vlastiti USB 2.0 hub na koji se može spojiti miš, USB stick i slični uređaji. Prilikom kupovine tipkovnice osim boje, potrebno je odabrati i željeni raspored, a u ponudi je njih šest – UK, US, DE, FR, IT i ES. Kasnije imaju u planu dodati ih još.

Cijena ni ovog puta nije prenapuhana. Za tipkovnicu je potrebno izdvojiti 17 USD, a za miša 8 USD. Detaljnije specifikacije dostupne su na službenim stranicama proizvođača.