Sony ulaže u Raspberry Pi i donosi AI sklopovlje na tu platformu

Malena računala za hobiste i entuzijaste u budućnosti će također moći izvoditi zadaće iz domene umjetne inteligencije. Omogućit će im to strateško partnerstvo kompanija Raspberry Pi i Sony

Sandro Vrbanus četvrtak, 13. travnja 2023. u 05:42

Japanski tehnološki gigant Sony objavio je kako je njihova divizija za poluvodiče, Sony Semiconductor Solutions Corporation, ušla u strateško partnerstvo s britanskom kompanijom Raspberry Pi, koja razvija i proizvodi istoimena mikroračunala. Ulaganje će Sonyju donijeti manjinski vlasnički udio u Raspberryju, dok će ta mini PC platforma imati koristi od pristupa njihovim tehnologijama.

Strojno učenje na čipu

"Naš je cilj dodati novu vrijednost raznim industrijama i podržavati ih u rješavanju problema, korištenjem naše inovativne AI osjetne tehnologije, izgrađene oko senzora slike", poručio je Terushi Shimizu iz Sonyja te najavio koje će tehnologije prenijeti na hobističku platformu: "Vrlo smo zadovoljni s postizanjem partnerstva s Raspberry Pi-jem, kako bismo tamo prenijeli svoju platformu AITRIOS – koja podržava razvoj jedinstvenih i raznolikih rješenja korištenjem naših edge AI uređaja – kako korisnicima Raspberry Pi-ja tako i developerskoj zajednici, kojima ćemo pružiti jedinstveno developersko iskustvo".

Sonyjeva poluvodička rješenja za umjetnu inteligenciju ovim će dogovorom ući u bogati ekosustav, nastao oko mini računala Raspberry Pi, a omogućit će korisnicima i stvaranje novih aplikacija, s mogućnošću izvođenja strojnog učenja, na istim hobističkim računalima. Sustav AITRIOS oslanja se većinom na računalni vid i slične tehnologije za prepoznavanje objekata ili lica, a njihova se rješenja koriste u primjenama kao što su brojanje kupaca u dućanima, skeniranje registracijskih pločica automobila i tome slično. Sony pritom ističe kako se sve funkcije izvršavaju na samom hardverskom čipu, štiteći tako privatne podatke.