App Inventor: 100 milijuna projekata i 20 milijuna korisnika

Aplikacija za mlade programere koju je prije 17 godina pokrenuo Google, a danas je održava MIT, sve više podržava i eksperimentiranje s umjetnom inteligencijom

Mladen Smrekar srijeda, 15. svibnja 2024. u 07:55
Dodatni zamah App Inventoru donijela je mogućnost integracije umjetne inteligencije u mobilne aplikacije
Dodatni zamah App Inventoru donijela je mogućnost integracije umjetne inteligencije u mobilne aplikacije

U lipnju 2007. Apple je predstavio prvi iPhone. No tvrtka je tada donijela i stratešku odluku da korisnici na njega neće moći instalirati aplikacije koje nije provjerio sam Apple, barem ne bez kršenja Appleovih uvjeta usluge. Google je kao reakciju na iPhone ubrzo pokrenuo Android, a MIT-ov profesor Hal Abelson i Googleov softverski inženjer Mark Friedman osmislili su softver koji će i "djeci omogućiti da izrađuju ​​mobilne aplikacije".

'Young Android'

Tako je nastao "Young Android" koji je ubrzo preimenovan u Google App Inventor koji programerima omogućuje vizualno programiranje unaprijed napravljenih blokova koda umjesto da moraju učiti specijaliziranu programsku sintaksu. Bila je to aplikacija na webu bez potrebe za vanjskim alatima, s jednostavnim programskim modelom, drag and drop dizajnom korisničkog sučelja i vizualnim programiranjem temeljenim na blokovima.

Primjer 'blokova' koriptenih za izradu mobilnih aplikacija u App Inventoru 📷 MIT News
Primjer 'blokova' koriptenih za izradu mobilnih aplikacija u App Inventoru MIT News

Aplikacija koju je netko programirao u web sučelju mogla se lako instalirati na Android uređaj.
A pošto je App Inventor bio besplatan i otvorenog koda, uskoro ga koristilo više od 70.000 nastavnika i stotine tisuća učenika, dok je Google osiguravao pozadinsku infrastrukturu za nastavak rada. Neke rane aplikacije odvele su App Inventor u neočekivanim smjerovima pa su nigerijske tinejdžerice tako razvile "Discardious", aplikaciju koja je tvrtkama i pojedincima pomagala u sigurnom odlaganju glomaznog otpada. 

Bujanje korisnika

S vremenom je App Inventor prešao sasvim u ruke MIT-a i postao MIT App Inventor, a Google je nastavio pružati mrežne resurse kako bi ostao besplatan za cijeli svijet. Platforma je integrirana u web preglednike, dodana je WiFi podrška i postavljani su temelji za tehničku podršku starijih telefona kako bi aplikaciju mogli koristiti i oni koji nemaju novca za kupovinu najnovijih i najskupljih uređaja. 

Sve to pomoglo je bujanju baze korisnika pa je App Inventor izradio 100-milijunti projekt i registrirao 20-milijuntog korisnika. Novi zamah donijela je mogućnost integracije umjetne inteligencije u mobilne aplikacije. Studenti su tako osmislili "brazilski XôDengue" kao način na koji korisnici mogu koristiti telefonske kamere za prepoznavanje ličinki komaraca koji možda prenose virus denga groznice.

Srednjoškolci su nedavno razvili "Calmify", aplikaciju za vođenje dnevnika koja koristi AI za otkrivanje emocija, a jedna je majka iz Kuvajta izradila chatbot "PAM (Personal Advisor for Mothers)" kao mjesto na kojem žene mogu izmjenjivati svoja iskustva o majčinstvu i problemima povratka na posao. 

AI Hackaton

App Inventor će ovog srpnja biti u središtu Summita o umjetnoj inteligenciji i obrazovanju na kojem će se dijeliti ​​nagrade za pobjednike Globalnog AI Hackathona. Otprilike 180 prijavljenih kandidata koristilo je App Inventor za izradu AI alata u dvije kategorije: Klima i održivost te Zdravlje i dobrobit. Svi su se sudionici pritom služili nastavnim planovima i programom Dana umjetne inteligencije, uključujući i najnovije tečajeve o znanosti o podacima i klimatskim promjenama.