Apple donosi promjene u sustav cijena App Storea

Zahvaljujući novom sustavu cijena, developeri će moći postavljati cijene aplikacija ovisno o zemlji i regiji, počevši već od 29 centi

Matej Markovinović subota, 11. ožujka 2023. u 10:46
📷 Foto: Unsplash, James Yarema
Foto: Unsplash, James Yarema

Apple u App Store uvodi novi sustav cijena. Prema najnovijoj dokumentaciji za developere, broj cjenovnih točaka za aplikacije i ostale in-app transakcije, povećava se za gotovo 10 puta, omogućujući tako odabir između čak 900 opcija.

„Ove opcije također nude više fleksibilnosti, povećavajući se postupno u različitim rasponima cijena. Na primjer, svakih 10 centi do 10 dolara, svakih 50 centi između 10 i 50 dolara i tako dalje“, objašnjavaju iz Applea.

Riječ je o velikom koraku, budući da su developeri u prethodnom sustavu mogli dizati cijene samo za 99 centi (0,99$-per-step sustav). Nadalje, aplikacije i in-app transakcije mogu početi od 29 centi, dok najveća cijena koju developer može naplatiti iznosi 10.000 dolara, uz, naravno, posebno dopuštenje od Applea.

Iz Applea navode da će developeri moći koristiti „globalno izjednačene cijene“, koje slijede najčešće konvencije o cijenama u svakoj zemlji ili regiji. Drugim riječima, u zemljama gdje je životni standard veći, aplikacije mogu biti skuplje, a tamo gdje je manji, jeftinije.

„Dana 9. svibnja 2023., cijene za postojeće aplikacije i in-app transakcije bit će ažurirane u svih 175 izloga App Storea, kako bi se iskoristile nove poboljšane globalne cijene. Ažurirane cijene će se izjednačiti s vašom odabranom osnovnom zemljom ili regijom korištenjem javno dostupnih informacija o tečaju od pružatelja financijskih podataka“, zaključuju iz Applea.