Apple: Notch ide dalje

Ako ste se nadali kako je iPhone X i njegov „zub“ samo Appleov eksperiment – nije. Štoviše, Apple će od budućih aplikacija između ostalog zahtijevati i podršku za zub

Stjepan Bilić ponedjeljak, 19. veljače 2018. u 06:30

Kada je Andy Rubin sredinom prošle godine predstavio Essential Phone to je bio ujedno i prvi mobitel na tržištu koji je stigao s urezanim zaslonom. No, uskoro su i ostali proizvođači mobitela odlučiti prihvatiti Rubinovu zamisao, a među prvima se našao Apple.

Podsjetimo, Apple je prošle godine predstavio iPhone X kojeg je opremio velikim zaslonom koji je zauzeo cijelu prednju stranu uređaja. shodno tomu, nije bilo mjesta za kamere i ostale senzore pa je Apple odlučio žrtvovati dio zaslona kako bi za njih napravio mjesta.

Kako to obično biva, dijelu publike se taj potez svidio, dijelu nije. No, sviđao vam se urez na zaslonu ili ne jedno je neminovno – urez ide dalje. Naime, Apple je ovih dana donio odliku kako će sve buduće aplikacije pisane za iOS morati u potpunosti podržavati i notch (urez) kako bi bile kompatibilne s iPhoneom X i njegovim Super Retina zaslonom, ali i budućim modelima iPhonea će također imati urezane zaslone.

Update your version of Xcode to the latest release of Xcode 9 available on the Mac App Store, which includes the iOS 11 SDK, and build your apps. Starting April 2018, all new iOS apps submitted to the App Store must be built with the iOS 11 SDK. All new apps for iPhone, including universal apps, must support the Super Retina display of iPhone X.

Da Apple nema namjeru odustati od barem jednog modela iPhonea s urezanim zaslonom potvrđuju i prodajni rezultati. Prema podacima tvrtke Canylis tijekom četvrtog kvartala 2017. godine Apple je isporučio 29 milijuna iPhonea X.

KGI Securities, odnosno njihov analitičar Ming-Chi Kuo, smatra kako će Apple do kraja ove godine isporučiti oko 100 milijuna iPhonea sa 6,1-inčnim zaslonom, koji će također imati urez kakav se trenutno nalazi na iPhoneu X. Kuo smatra i kako će cijena ovog modela biti prihvatljivija – oko 700 ili 800 USD, ali uz slabiji hardver – imat će LCD zaslon, manje radne memorije (3 GB) u odnosu na OLED modele (4 GB) te neće imati podršku za 3D Touch i Face ID.

Osim podrške za notch, sve nove aplikacije morat će se temeljiti na iOS 11 SDK-u. Nova pravila na snagu stupaju od travnja 2018. godine.