Chrome odbacuje podršku za uređaje koji ne podržavaju barem Android KitKat

Google ukida podršku za starije Android 4.1 i 4.3 Jelly Bean inačice operativnog sustava Android unutar svojeg Chrome internetskog preglednika pa će najstariji podržani sustav biti Android 4.4 KitKat

Matija Pavlić ponedjeljak, 8. listopada 2018. u 06:00

Googleov internetski preglednik Chrome u inačici za operativni sustav Android dosad je podržavao sve uređaje od starih Android 4.1 Jelly Bean i 4.3 Jelly Bean inačica toga sustava pa sve do nove Android 9.0 Pie inačice.

Prema internetskoj stranici XDA Developers to bi se uskoro trebalo promijeniti. Neke Android aplikacije već sad zahtijevaju minimalno prisustvo Android 5.0 Lollipop inačice, a ubuduće Chrome će čini se na uređajima na kojima se vrti zahtijevati minimalno prisustvo operativnog sustava Android 4.4 KitKat.

Što to znači za korisnike aplikacije ilustrira podatak da je prema posljednjim podacima Android 4.1 i 4.3 nalaze na 3,2% Android uređaja, a ukoliko se pretpostavi da u svijetu ima oko 1 milijardu korisnika svih inačica Androida, dolazi se do zaključka da bi ovom Googleovom odlukom što se tiče podrške za starije inačice Androida unutar Chromea trebalo biti pogođeno oko 32 milijuna Android mobilnih uređaja.