Fujifilmova aplikacija XApp omogućuje daljinsko upravljanje fotoaparatom

Aplikacija uz daljinsko upravljanje fotoaparatom pruža bežični prijenos slika, vođenje evidencije o fotografskim aktivnostima, spremanje i vraćanje postavki fotoaparata

Tomislav Stanković utorak, 30. svibnja 2023. u 09:00
📷 Image: Fujifilm
Image: Fujifilm

Fujifilm je ponovno napisao firmware za svoje X/GFX kamere kako bi sve navedene značajke pouzdano radile putem pametnog telefona ili tableta na iOS-u i Androidu.

Spajanje fotoaparata i pametnog telefona ili tableta moguće je putem Bluetootha (slanje i primanje podataka) i WiFi-ja (prebacivanje fotografija) dok povezivanje s kućnom Wi-Fi mrežom još nije moguće.

Uz praktične značajke tu su i zabavne pa je tako moguće pregledavati svoje dnevne foto aktivnosti na vremenskoj traci što uključuje podatke o korištenoj kameri tj. objektivu, broju snimljenih fotografija, broju sati snimljenih video materijala i dr.

Za korištenje vremenske trake potrebno je otvoriti besplatni Fujifilm račun što mnogima može smetati ako se zna da u tom slučaju sve fotografije sa pratećim podacima završavaju u Fujifilm oblaku.

"Kao dugogodišnji korisnik i obožavatelj Fujifilma, vijest da se ta tvrtka upušta u posao hostinga profila i prikupljanja podataka o svojim klijentima izaziva u meni sukob", prenosi Lifewire. "S jedne strane, razumijem da je prikupljanje podataka uobičajeno u današnje digitalno doba. No, s druge strane, postoji ozbiljna zabrinutost oko privatnosti i sigurnosti kada je u pitanju prikupljanje podataka."