Google Lens ažuriranje omogućava bolje sužavanje pretraživanja

Promjene u Google Lensu pokazuju da tvrtka nije izgubila interes za ovaj alat, no također dokazuju da korisnici za prave rezultate, ipak moraju uložiti i svoj 'napor', u ovom slučaju dodati neki tekst

Matej Markovinović četvrtak, 30. rujna 2021. u 09:15

Google Lens je alat koji za pretraživanje koristi kameru pametnog telefona, no osim same identifikacije stvari i bića, može skenirati i razne vrste barkodova, ali i prevoditi neke natpise ili tekstove, što se mnogim korisnicima pokazalo od izrazite koristi.

Međutim, iako alat radi zadovoljavajuće, ponekad s teškoćom obavlja pretraživanje nekih specifičnih stvari, pa je Google zato novim ažuriranjem odlučio omogućiti korisnicima da dodatno suze pretraživanje pomoću teksta.

Drugim riječima, ako korisnik snimi Google Lensom hrčka, ali ne želi informacije o vrsti životinje, već upute kako ga pripitomiti, u odjeljak „Add question“ napisat će svoj zahtjev te će mu Google potom izbaciti željene rezultate.

Tvrtka je pokazala kako to izgleda na primjeru koji prikazuje pretraživanje kako popraviti stražnji mjenjač bicikla.

Video: Google
Video: Google

Osim toga, Google je predstavio i Lens način rada u svojoj iOS aplikaciji, koji omogućava korisnicima pretraživanje bilo koje fotografije koja se pojavi tijekom pretraživanja interneta. No, valja istaknuti da će ta značajka uskoro biti dostupna samo u Sjedinjenim Američkim Državama.

No, sličnu su značajku predstavili za Chrome web preglednik na desktop računalima, pa će tako korisnici prilikom surfanja moći odabrati bilo koju fotografiju ili videozapis za vizualno pretraživanje. Iz Googlea ističu da će se ta opcija moći koristiti bez napuštanja kartice te će uskoro biti globalno dostupna.

Kako prenosi The Verge, ovi su noviteti dio Googleovog plana da poboljša alate za pretraživanje pomoću umjetne inteligencije. Naime, nova ažuriranja za Lens pokreće model strojnog učenja MUM, kojeg je tvrtka predstavila u svibnju ove godine.