Nekadašnja šefica Yahooa Marissa Mayer lansirala novu aplikaciju za dijeljenje fotografija

Nova aplikacija služi za dijeljenje fotografija među korisnicima, nešto što su već donekle riješili postojeći servisi. No, autori Shinea misle da mogu bolje organizirati sadržaje uz pomoć AI-ja

Sandro Vrbanus petak, 29. ožujka 2024. u 15:45
📷 TechCrunch / Wikimedia
TechCrunch / Wikimedia

Marissa Mayer je direktorica, koja je vodila Yahoo kroz najteže dane u povijesti te kompanije, od 2012. do 2017. godine. Bila je poznata po brojnim (manje ili više isplativim) akvizicijama, radnim navikama (govorila je da radi 130 sati na tjedan), ali i činjenici da je kompaniju dovela u velike gubitke, pa iz nje otišla uz ogromnu otpremninu. Od tada Mayer radi za svoju kompaniju Sunshine, gdje je imala nekoliko pokušaja lansiranja usluga i aplikacija. To što za tu tvrtku vjerojatno nikada niste čuli svjedoči o njezinom poslovnom uspjehu od 2017. na ovamo.

No, sada se Mayer ponovno vratila u medije, jer Sunshine ima novi projekt – mobilnu aplikaciju za dijeljenje fotografija. Rješenje se naziva Shine, a opisano je kao "jednostavna i intuitivna aplikacija za grupno dijeljenje fotografija". Korisnicima se tamo nudi stvaranje albuma, označenih prema mjestu i vremenu nastanka, a potom u te albume i ostali pozvani korisnici mogu dodavati svoje fotografije.

Ideja je da Shine posluži kao mjesto gdje će obitelji ili prijatelji zajednički postavljati uspomene na druženja i razne događaje. Naravno, kao i svi novi digitalni proizvodi danas, i ova aplikacija ima začin u obliku umjetne inteligencije – zadatak AI-ja u ovom slučaju je odabrati fotografije iz albuma na mobitelu "koje bi bile vrijedne dijeljenja s drugima" i povezane s odabranim događajem. Nakon postavljanja fotografija u album, na njih ostali sudionici grupe mogu reagirati ili ih komentirati.

Netom nakon predstavljanja, aplikaciju Shine već su komentatori na društvenim mrežama proglasili nepotrebnom, jer slične funkcije već imaju razni servisi za pohranu u oblaku, a za dizajn sučelja kažu "kao da je ispao iz 2009. godine". No, lako je moguće da je internetski "hejt" više usmjeren na samu pokretačicu nego na njezinu aplikaciju.

Shine je besplatna aplikacija, dostupna za sada samo za iOS.