Pametni satovi otkrivaju nepravilne srčane ritmove kod djece

Istraživači sa Stanforda ispitali su rezultate Apple Watcha i aplikacije Irregular Rhythm Notification and ECG koju je odobrila američka Uprava za hranu i lijekove

Mladen Smrekar nedjelja, 17. prosinca 2023. u 11:30

Pametni satovi mogu pomoći liječnicima u otkrivanju i dijagnosticiranju nepravilnog srčanog ritma kod djece, pokazala je studija Medicinskog fakulteta Stanford, objavljena u Communications Medicine. Ovo otkriće proizlazi iz analize elektroničkih medicinskih zapisa o pedijatrijskim kardiološkim pacijentima koji se liječe u tamošnjoj sveučilišnoj dječjoj bolnici.

Pametni sat dijagnosticira i aritmije koje tradicionalne metode praćenja nikada nisu otkrile 📷 Apple
Pametni sat dijagnosticira i aritmije koje tradicionalne metode praćenja nikada nisu otkrile Apple

Četiri godine dugo istraživanje pokazalo je da je u samo jednoj bolnici uz pomoć pametnih satova otkriven čak 41 slučaj abnormalnog srčanog ritma, kasnije potvrđen i tradicionalnim dijagnostičkim metodama. U konkretnim slučajevima riječ je bila o Apple Watchu i aplikaciji Irregular Rhythm Notification and ECG koju je odobrila američka Uprava za hranu i lijekove. Većina tako otkrivenih abnormalnih ritmova srećom nije bila opasna po život, ali izazivaju nelagodne simptome poput ubrzanih otkucaja srca, vrtoglavice i nesvjestice.

Dva izazova

Liječnici se suočavaju s dva izazova u dijagnosticiranju dječjih srčanih aritmija ili abnormalnosti srčanog ritma. Za početak, kardiološki dijagnostički uređaji unatoč napretku još uvijek nisu idealni za djecu. Prije deset do 20 godina dijete je moralo dan do dva nositi Holter, uređaj veličine pametnog telefona žicama pričvršćen na pet elektroda postavljenih na prsa. Pacijenti sada mogu i nekoliko tjedana na prsima nositi monitore u obliku naljepnice. Iako su udobniji i mogu se nositi dulje od Holtera, skloni su odljepljivanju i ponekad iritiraju kožu. 

Podaci sa satova uključivali su upozorenja o otkucajima srca pacijenata i elektrokardiograme koje pokreće pacijent ili EKG iz aplikacije koja koristi električne senzore u satu 📷 Apple
Podaci sa satova uključivali su upozorenja o otkucajima srca pacijenata i elektrokardiograme koje pokreće pacijent ili EKG iz aplikacije koja koristi električne senzore u satu Apple

Uz to, čak i nekoliko tjedana kontinuiranog praćenja možda neće uhvatiti nepravilno ponašanje srca jer djeca nepredvidivo doživljavaju aritmije. Ponekad prođu mjeseci između epizoda, što liječnicima otežava utvrđivanje problema. 

Optimizacija algoritama

Tu na scenu stupaju pametni satovi. Problem je samo što postojeći algoritmi za otkrivanje srčanih problema nisu optimizirani za djecu. Djeca imaju brže otkucaje srca od odraslih i njihovi se abnormalni ritmovi razlikuju od srčanih aritmija odraslih. Dakle, nužne  su verzije algoritama izrađene na temelju podataka o srčanom ritmu djece iz stvarnog svijeta, kažu istraživači nakon pregleda stotina medicinskih dokumenata prikupljenih između 2018. i 2022. 

Primjeri slučajeva artitmoije snimljenih Apple Watchom 📷 Stanford University
Primjeri slučajeva artitmoije snimljenih Apple Watchom Stanford University

Podaci sa satova uključivali su upozorenja o otkucajima srca pacijenata i elektrokardiograme koje pokreće pacijent ili EKG iz aplikacije koja koristi električne senzore u satu. Kad pacijenti aktiviraju aplikaciju, EKG funkcija bilježi električne signale srca, a liječnici ovaj obrazac električnih impulsa mogu koristiti za dijagnosticiranje različitih vrsta srčanih problema.

Istraživači sad planiraju provesti novu studiju kako bi dodatno procijenili korisnost pametnih satova za otkrivanje srčanih problema kod djece. Studija će mjeriti koliko se podudaraju mjerenja otkucaja srca i srčanog ritma dobivena aplikacijama pametnih satova s ​​mjerenjima standardnih dijagnostičkih uređaja.