Phobys, aplikacija proširene stvarnosti koja pomaže u rješavanju straha od pauka

Švicarska aplikacija već se pokazala učinkovitom u kliničkom ispitivanju i njeni učinci vidljivi su već nakon nekoliko tretmana 

Mladen Smrekar petak, 24. rujna 2021. u 17:35

Strah od paukova jedna je od najčešćih fobija zbog koje mnogi izbjegavaju boravak u prirodi, prostorije u kojima bi se mogli nalaziti pauci. Učinkovit način liječenja je "terapija izloženosti", u kojoj se pacijenti izlažu situacijama koje ih plaše kako bi postupno razbili svoju fobiju. Ovaj se tretman, međutim, rijetko koristi jer se fobičari nerado izlažu pravim paucima.

Realistični 3D model

Zbog toga je interdisciplinarni istraživački tim pod vodstvom profesorice Dominique de Quervain sa Sveučilišta u Baselu razvio Phobys, aplikaciju proširene stvarnosti za pametne telefone. U radu, objavljenom u časopisu Journal of Anxiety Disorders, izvijestili o obećavajućim rezultatima ove aplikacije.

Aplikacija nudi devet različitih razina u kojima se korisnik približava i komunicira s virtualnim paukom
Aplikacija nudi devet različitih razina u kojima se korisnik približava i komunicira s virtualnim paukom

Phobys se temelji na terapiji izloženosti i koristi realistični 3D model pauka koji se projicira u stvarni svijet. 

"Ljudima sa strahom od pauka lakše je suočiti se s virtualnim paukom nego s pravim", objašnjava autorica studije Anja Zimmer.

Klinička ispitivanja daju rezultate

Učinkovitost Phobys a analizirana je u kliničkom ispitivanju na 66 ispitanika. Tijekom dva tjedna, sudionici, odreda arahnofobi, prošli su kroz šest polusatnih tretmana s Phobysom i nakon toga prilazili pravom pauku u prozirnoj kutiji, onoliko koliko im je strah to dopuštao. Oni koji su koristili Phobys ubzo su pokazivali znatno manje straha i gađenja u stvarnoj situaciji od ispitanika iz kontrolne skupine.


Aplikacija Phobys nudi devet različitih razina u kojima se približava i komunicira s virtualnim paukom. Sa svakom razinom zadaci postaju sve intenzivniji i teži. Svaka razina završava procjenom vlastitog straha i gađenja, a aplikacija odlučuje treba li se razina ponoviti ili korisnik može prijeći na sljedeću.

Phobys pritom koristi elemente igre, poput nagrađivanja povratnih informacija, animacija i zvučnih efekata, sve kako bi se održala visoka razina motivacije.


Onima koji se panično boje paukova preporučuje se upotreba aplikacije uz stručni nadzor liječnika
Onima koji se panično boje paukova preporučuje se upotreba aplikacije uz stručni nadzor liječnika

Dostupan u trgovinama aplikacija

Aplikacija je dostupna u web trgovinama za iPhone i Android pametne telefone. Ljudi koji pate od blagih oblika straha od pauka aplikaciju mogu koristiti sami. Onima koji pate od ozbiljnih strahova, istraživači preporučuju korištenje aplikacije isključivo pod nadzorom stručnjaka. Aplikacija omogućuje besplatno testiranje straha od virtualnog pauka, dok se terapijski program može kupiti u aplikaciji.