Signal u nekoliko dana postao najpopularnija aplikacija na svijetu

Prema broju novih korisnika i onih koji je traže na App Storeu, aplikacija za sigurnu i kriptiranu komunikaciju Signal ovih je dana zasjela na prvo mjesto ljestvica popularnosti

Sandro Vrbanus utorak, 12. siječnja 2021. u 10:44

WhatsApp je svojih oko dvije milijarde korisnika u svijetu ovih dana počeo obavještavati o tome da će se uskoro prisnije povezati s Facebookom. Promjene se reflektiraju prije svega u promjenama politika privatnosti, odnosno u činjenici da će Facebook od WhatsAppa nakon 8. veljače moći preuzeti mnogo više podataka o korisnicima nego je to mogao do sada. Iako ova promjena zbog strogog GDPR-a neće biti uvedena u svojoj potpunosti na području Europske unije, brojni su korisnici i u Europi i diljem svijeta rekli – sada je dosta.

Među njima je i stari "neprijatelj" Facebooka Elon Musk, koji je nedavno tvitao "Koristite Signal", a mnogi su ga, očito, i poslušali. Upravo mobilna aplikacija Signal pokazala se kao najveći dobitnik ove WhatsAppove odluke, pa ju je broj pretraživanja i preuzimanja lansirao na prvo mjesto popularnosti na App Storeu.

U prvom danu nakon Muskove poruke, koji je bio i prvi dan kada je WhatsApp počeo slati obavijesti o novim pravilima korištenja (7. siječnja), Signal je zabilježio preko 63 tisuće novih preuzimanja (u usporedbi s oko 45 tisuća prethodnog dana). Sljedećeg dana Signal je instaliralo dodatnih 90-ak tisuća korisnika u cijelom svijetu, i na iOS-u i na Androidu, a tijekom proteklog vikenda aplikacija nije silazila s prvog mjesta na App Storeu.

Ukupno je u proteklih tjedan dana Signal preuzelo novih 7,5 milijuna korisnika, odnosno oko 4.200% više nego u tjednu prije toga.

Zanimljivo, i u Hrvatskoj je ona danas najpopularnija aplikacija koju korisnici traže na Appleovoj trgovini aplikacija za iOS – uspjela je preteći i, nažalost ovih dana vrlo popularne aplikacije, LastQuake i EarthQuake za praćenje stanja s potresima. Na Google Playu Signal se također nalazi na prvom mjestu među besplatnim aplikacijama, a slijedi ga aplikacija iste namjene, Telegram.

Signal slovi za najsigurniju aplikaciju za dopisivanje što se tiče enkripcije i očuvanja privatnosti korisnika. Više o samoj aplikaciji, kao i linkove za preuzimanje, možete pronaći na ovom mjestu.