Signal – za otvorenu i kriptiranjem osiguranu razmjenu poruka i video zapisa

Pitanje sigurnosti pri korištenju brojnih komunikacijskih aplikacija česta je tema među onima koji traže rješenja koja će im osigurati maksimalnu privatnost. Signal je jedna od takvih aplikacija koja se doista može pohvaliti visokom razinom sigurnosti pa ni ne čudi zašto je tako popularna…

Matija Gračanin srijeda, 12. kolovoza 2020. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv Signal
Namjena Šifrirana komunikacija
Android Google Play
iOS App Store
Cijena Besplatno

Signal je, u svoj osnovi, klasična komunikacijska aplikacija koja nudi sve što bi jedna takva aplikacija i trebala nuditi – jednostavnu razmjenu tekstualni poruka, HD videorazgovore i glasovne razgovore. Međutim, ono što je izdvaja iz gomile je razina sigurnosti koju osigurava. Svaka je komunikacija pouzdano kriptirana (end-to-end) čime se osigurava da poruke mogu pročitati samo oni kojima su i namijenjene.

Kao svojevrsna potvrda dobro napravljene enkripcije, svakako može poslužiti i činjenica da je Signal bila omiljena komunikacijska aplikacija prosvjednika na prosvjedima tijekom lipnja u SAD-u, ali i to da je Europska komisija u veljači ove godine preporučila upravo Signal kao idealnu aplikaciju za povećanje sigurnosti komunikacije.

Dodatna mu je prednost to što je otvorenog koda pa nema ničega prikrivenog, ali i to što nudi sasvim solidne mogućnosti. Primjerice, nudi mogućnost slanja poruka koje će se samouništiti (nestat će), tu su i grupni razgovori, a nekima će se sigurno dopasti i činjenica da Signal može poslužiti i kao primarna aplikacija za slanje i primanje SMS i MMS poruka.

Dakako, korisnih mogućnosti ima još, pa svi koji traže aplikaciju za maksimalno sigurnu komunikaciju, dalje od ove više ne trebaju tražiti.