WhatsApp steže pravila oko "forwarduša"

Sve češća pojava masovnog i brzog širenja lažnih vijesti putem WhatsAppa dovela je do promjena u toj mobilnoj aplikaciji

Sandro Vrbanus petak, 20. srpnja 2018. u 12:17

WhatsApp je mobilna aplikacija za dopisivanje koju u svijetu koristi oko milijardu i pol ljudi, i kao takva posebno je moćna u brzom širenju informacija, ali nažalost i dezinformacija, lažnih vijesti i bezrazložne panike. Ovaj potonji trend posebice je izražen u Indiji i Mjanmaru, gdje je zbog histeričnog prosljeđivanja lažnih vijesti putem ove aplikacije došlo i do javnih linčovanja i ubojstava.

Samo u Indiji WhatsApp koristi četvrt milijarde ljudi i najaktivniji su u prosljeđivanju sadržaja

Kako bi pokušali utjecati na ovu pojavu, u WhatsAppu (i njegovom vlasniku Facebooku) su prvo prije nekoliko dana uveli novost u svoju aplikaciju – poruke, linkovi i ostali sadržaji koji se putem ove aplikacije prosljeđuju kontaktima jasno su označeni kao "Forwarded". Primatelji takvih poruka tako su odmah obaviješteni o tome da se ne radi o izvornom sadržaju već onom koji kruži od korisnika do korisnika, što bi ih trebalo potaknuti da preispitaju sadržaj takvih poruka.

Sada je iz WhatsAppa najavljena dodatna promjena pravila za "forvarduše". Umjesto mogućnosti da se neka poruka odjednom proslijedi na 250 i više kontakata i grupa, kako je to bilo do sada, ova će aplikacija po novome ograničavati taj broj na 20. Jednu poruku, dakle, neće biti moguće odjednom poslati na više od 20 razgovora s kontaktima ili grupama.

Ovo ograničenje važit će u cijelome svijetu, osim u Indiji, gdje će taj limit biti postavljen na samo 5 razgovora, a linkovi na članke iz medija uz sebe neće imati ikonu za brzo prosljeđivanje.

Ograničavanje masovnog prosljeđivanja poruka trebao bi, smatraju u WhatsAppu, vratiti toj aplikaciji njezinu izvornu namjenu – da bude aplikacija za privatno dopisivanje umjesto za masovnu komunikaciju.