Zagrebačka banka od 15.2. ukida podršku za fizičke tokene

Prije nekoliko mjeseci Zaba je najavila da će ukinuti podršku za fizičke tokene, odnosno da će od veljače biti moguće prijave u online bankarstvo i autorizacije transakcija obavljati samo mobilnom aplikacijom

Sandro Vrbanus petak, 2. veljače 2024. u 07:05

Iz Zagrebačke banke su još početkom rujna najavili da će ukinuti podršku za fizičke ("plave") tokene. Budući da se datum njihovog izbacivanja iz upotrebe bliži, nije zgorega ponoviti još jednom obavijest za sve korisnike te banke, koji možda još uvijek u ladici drže stari token i povremeno se njime služe.

Ubuduće samo m-token

Kako kažu iz Zabe, od 15. 2. 2024. više neće biti moguće korištenje fizičkim tokenom za identifikaciju i potvrdu transakcija. Stoga je, ako ga već nemate, potrebno ugovoriti m-token (mobilni token) koji je besplatan i nalazit će se u vašem mobilnom uređaju kao usluga unutar aplikacije m-ZaBa. Za korištenje m-tokenom potreban je mobilni uređaj s iOS, Android ili Harmony (EMUI) operativnim sustavom te pristup Internetu.

Korištenjem mobilnog tokena obavljat će se tako prijave u online bankarstvo, potvrde izvršavanja transakcija u online bankarstvu, autorizacija kupnje karticama putem Interneta te prijave u sustav e-Građani.

Svim korisnicima, dakle, na raspolaganju je besplatni digitalni m-token (ali se za e-zabu ipak mora plaćati, a imate li m-zabu, onda je m-token već dio te usluge), a iz Zabe ističu i njegove dodatne prednosti:

  • Jednostavan je i pristupačan – nalazi se u mobitelu, tako da online bankarstvu, internetskoj kupnji ili e-Građanima možete pristupati bilo kad i bilo gdje. Ne trebate nositi sa sobom još jedan uređaj.
  • Siguran za korištenje – pokreće se unosom PIN-a koji znate samo vi i pomaže da ne postanete žrtvom prijevare, jer možete vidjeti elemente transakcije koju njime potvrđujete (npr. iznos plaćanja i trgovca kojem uplaćujete).

Stari fizički token ne trebate vratiti u poslovnicu, on nakon 15. veljače postaje elektronički otpad – ili dječja igračka. Ovim potezom sigurno će biti zakinut dio građana koji ne posjeduje pametne mobilne telefone, no izbora više nažalost neće imati.